Напишете дума/думи за търсене

DMS GEROI - да помогнем на децата на лекарите и учителите, загубили живота си от COVID-19

Фондация “За доброто” събира средства

за сираците на героите на първа линия

Стипендия от 500 лв. месечно, или 6000 лв. годишно, да бъдат осигурени на децата на загиналите по време на пандемията медици и учители до навършване на 18 години. Това е намерението на фондация “За доброто”.

Тя е създадена през декември като естествено продължение на започналата през 2019 г. инициатива “За доброто”, която за година осъществи 10 важни кампании в подкрепа на детското здравеопазване и кризата с COVID-19 у нас.

Фондът за децата на героите беше създаден през ноември, за да осигури подкрепа за децата на лекари, медици и учители, загубили живота си по време на пандемията. Засега сме във връзка с настойниците на 3 деца, знаем за 10-ина, но сме по дирите на други, каза Кремена Кунева, председател на фондация “За доброто” - една от първите личности, които ви представихме в нашата кампания "Вдъхновителки".

Загубата на родител е свързана и с допълнителни материални затруднения за семейството. Стипендиите са възможност децата да продължат да се развиват и образоват, обясниха от фондацията. Те дават 2 примера с дете на 13 години, чиято починала майка е учителка, а бащата получава заплата от 500 лв., и с дете на 16 години, чиято майка учителка е починала наскоро, а бащата - преди 7 години.

Условията за отпускане на стипендията са родителят или настойникът да не получава над средната заплата за страната и детето да не получава втора стипендия от друга организация или подобен фонд. Ограничението не важи за пари, отпускани от държавата. Няма краен срок за кандидатстване. Стипендията е обвързана с пандемията и след приключването ѝ няма да се приемат нови документи.

Сред 10-те акции м.г. бяха ремонт и дооборудване на отделението по нефрология и интензивното в софийската педиатрия “Проф. д-р Иван Митев”, ремонт и дооборудване на отделението по чревни инфекции в Инфекциозната болница в Пловдив. Проект “За доброто” събра близо 1 млн. лв. дарения в първите седмици на епидемията през пролетта. В над 100 болници бяха дарени стотици хиляди маски, ръкавици и защитни костюми. Бе организирано и доброволческо производство на предпазни шлемове. Бяха закупени и 10 респираторни апарата.


Може да последвате фейсбук страницата на Фонда #задецатанаГерои.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X