Напишете дума/думи за търсене

Мога ли да се заразя с COVID-19, ако имам антитела

Вероятно един от най-важните въпроси за COVID-19 е степента, до която предишната инфекция предпазва от втора инфекция от новия коронавирус. Това засяга и развитието на ваксините, и така наречения стаден имунитет.

Може ли имунната система да излекува COVID-19?

Отговорът тук е категорично да, казва д-р Уилям Петри, специалист по вътрешни болести и инфекциозни заболявания.
Във всички, освен малък процент от случаите - може би 1 на 100 - имунната система естествено елиминира SARS-CoV-2 от тялото. Това е много обнадеждаващо за разработването на ваксини, тъй като създаването на ефективна ваксина трябва да бъде много по-лесно, отколкото за вируса на ХИВ или хепатит С, например, когато имунната система често (за хепатит С) или почти винаги (за ХИВ) се проваля. SARS-CoV-2 се различава от тези два вируса, тъй като има така наречения коректор ген, който предотвратява въвеждането на мутации по време на вирусна репликация.

Действат ли антителата за предотвратяване на нова коронавирусна инфекция?

Отговорът тук е може би.

Знаем, че в епруветка антитела срещу вируса могат да го неутрализират. Тоест те могат да попречат на вируса да влезе в човешката клетка и да причини инфекция. Но не всяко антитяло е еднакво способно да попречи на вируса да причини инфекция.

Ако тестът ми за антитела е положителен, имам ли имунитет?

Още едно може би.

Все още не знаем дали антителата имунизират хората достатъчно. Също така не знаем колко антитела са необходими, за да се осигури защита.

Допълнително нещата се усложняват от факта, че не всички тестове за антитела за COVID-19 измерват антитела срещу RBD (рецептор-свързващия домейн RBD се захваща с рецептор, наречен ангиотензин-конвертиращ ензим 2 ACE2. RBD е на върха на протеина на шипа и е частта от шипа, която докосва ACE2. Антителата срещу RBD блокират първата стъпка на вирусната инфекция, когато коронавирусът се прикрепя за клетъчната мембрана на човека.). Някои тестове измерват антитела срещу части от вируса, които не са необходими за влизане в клетките. Тези антитела, които не са срещу RBD, ще разпознаят вируса, но няма да го блокират от заразяване на човешки клетки и отключване на вирусна инфекция.

Така че само антитела, които блокират шип протеина да се свърже с ACE2 рецептора, гарантирано осигуряват имунитет. И само тестове за антитела, които измерват количеството на тези антитела, могат да кажат дали имате имунитет.

Трябва ли да си направя тест за антитела?

Ако сте любопитни дали сте имали COVID-19, тогава да, има смисъл да бъдете тествани. Имайте предвид обаче, че някои от тестовете до момента са показали голям брой фалшиви положителни резултати.

Ако имате антитела, не се успокоявайте, че сте неуязвими за новия коронавирус; може да сте също толкова податливи, колкото някой, който няма антитела.

Така че дори да имате антитела, носенето на маска на закрито и поддържането на социално дистанциране все още е от ключово значение за всички нас, докато се справяме с продължаващата заплаха от тази пандемия.

Пълно ли е възстановяването от COVID-19?

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X