Напишете дума/думи за търсене

Мога ли да се заразя с COVID-19, ако имам антитела

Вероятно един от най-важните въпроси за COVID-19 е степента, до която предишната инфекция предпазва от втора инфекция от новия коронавирус. Това засяга и развитието на ваксините, и така наречения стаден имунитет.

Може ли имунната система да излекува COVID-19?

Отговорът тук е категорично да, казва д-р Уилям Петри, специалист по вътрешни болести и инфекциозни заболявания.
Във всички, освен малък процент от случаите - може би 1 на 100 - имунната система естествено елиминира SARS-CoV-2 от тялото. Това е много обнадеждаващо за разработването на ваксини, тъй като създаването на ефективна ваксина трябва да бъде много по-лесно, отколкото за вируса на ХИВ или хепатит С, например, когато имунната система често (за хепатит С) или почти винаги (за ХИВ) се проваля. SARS-CoV-2 се различава от тези два вируса, тъй като има така наречения коректор ген, който предотвратява въвеждането на мутации по време на вирусна репликация.

Действат ли антителата за предотвратяване на нова коронавирусна инфекция?

Отговорът тук е може би.

Знаем, че в епруветка антитела срещу вируса могат да го неутрализират. Тоест те могат да попречат на вируса да влезе в човешката клетка и да причини инфекция. Но не всяко антитяло е еднакво способно да попречи на вируса да причини инфекция.

Ако тестът ми за антитела е положителен, имам ли имунитет?

Още едно може би.

Все още не знаем дали антителата имунизират хората достатъчно. Също така не знаем колко антитела са необходими, за да се осигури защита.

Допълнително нещата се усложняват от факта, че не всички тестове за антитела за COVID-19 измерват антитела срещу RBD (рецептор-свързващия домейн RBD се захваща с рецептор, наречен ангиотензин-конвертиращ ензим 2 ACE2. RBD е на върха на протеина на шипа и е частта от шипа, която докосва ACE2. Антителата срещу RBD блокират първата стъпка на вирусната инфекция, когато коронавирусът се прикрепя за клетъчната мембрана на човека.). Някои тестове измерват антитела срещу части от вируса, които не са необходими за влизане в клетките. Тези антитела, които не са срещу RBD, ще разпознаят вируса, но няма да го блокират от заразяване на човешки клетки и отключване на вирусна инфекция.

Така че само антитела, които блокират шип протеина да се свърже с ACE2 рецептора, гарантирано осигуряват имунитет. И само тестове за антитела, които измерват количеството на тези антитела, могат да кажат дали имате имунитет.

Трябва ли да си направя тест за антитела?

Ако сте любопитни дали сте имали COVID-19, тогава да, има смисъл да бъдете тествани. Имайте предвид обаче, че някои от тестовете до момента са показали голям брой фалшиви положителни резултати.

Ако имате антитела, не се успокоявайте, че сте неуязвими за новия коронавирус; може да сте също толкова податливи, колкото някой, който няма антитела.

Така че дори да имате антитела, ваксинацията е единственото устойчиво решение срещу вируса. Ваксините срещу COVID-19 са безопасни и дори да имат някои странични ефекти като всеки друг медикамент и всяка друга ваксина, която сме си слагали още от невръстни деца, ползите от тях хилядократно надвишават рисковете. Не се поддавайте на фалшиви новини и манипулации, свързани с ваксините.

Eто и какво казва д-р Аспарух Илиев, който е шеф на лаборатория инфекции на мозъка в Берн, Швейцария.

Не вярвайте на непрекъснато завръщащите се фалшиви новини за анти-Ковид ваксините.
- Пълна лъжа е, че водят до стерилитет. Има тонове доказателства против това.
- Пълна лъжа е, че всички ще умрем от тях и предизвикват рак.
- Няма нищо вярно в това, че не могат да се ваксинират бременни - могат и трябва (без първоото тримесечие на бременността и то тогава не поради чиста предпазливост, а не защото има данни за проблем). Болните от Ковид бременни боледуват по-тежко от другите, по-висок е рискът от загуба на плода при инфекция през този период.
- Пълна лъжа е, че ваксините заразяват с Ковид - те не носят цял вирус или ако го носят (Валнева или неразрешената в Европа китайска Синовак), вирусът е убит.
- Пълна лъжа е, че ваксините съдържат графен. Много от твърдящите не знаят какво е графен. Цитират се абсолютно измислени твърдения на научни измамници, известни от десетилетия, които уж били открили графен (кафяв, скъп и неразтворим) в бистрите ваксини.
- Лъжа е, че ваксините са неефективни, защото има много болни в Европа - дори държавите с висока степен на ваксинация имат много неваксинирани, сред които инфекцията вилнее. Пресметнато на глава от населението, рискът от тежко протичане и смърт от Ковид при ваксинираните е десетки пъти по-нисък от този на неваксинираните. С този силно заразен делта вариант и 10% неваксинирани са достатъчни за голяма вълна.
Няма да отричам, че ваксините имат, макар и много редки, но и странични реакции - много редки тромбози при векторните, редки миокардити при млади мъже под 30 при РНК ваксините, някои изключително редки неврологични, алергични или хематологични странични реакции. Ползата от ваксините обаче надвишава рисковете хиляди пъти. Все пак, обаче, е добре да говорим истината за истинските странични реакции, а не да си измисляме.

Освен ваксините, носенето на маска на закрито и поддържането на социално дистанциране все още е от ключово значение за всички нас, докато се справяме с продължаващата заплаха от тази пандемия.

Пълно ли е възстановяването от COVID-19?

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X