Напишете дума/думи за търсене

Ваксината на Pfizer - това ли е спасението?

Ваксината на Pfizer се състои от генетичен материал, наречен mRNA, обвит в малки частици, които го пренасят в нашите клетки. Оттам той стимулира имунната система да произвежда антитела, които предпазват от вируса. Подобна стратегия се използва и при други водещи кандидати за ваксина срещу COVID-19. Ако mRNA ваксините могат да защитят срещу COVID-19 и вероятно и от други инфекциозни заболявания, това ще бъде огромен пробив за цялото човечество.

1. Колко дълго ваксината ще защитава пациентите?

Pfizer казва, че към началото на ноември 94 души от около 40 000 в процеса са се разболели от COVID-19. Въпреки че не се казва точно колко от болните са били ваксинирани, цифрата от 90% ефикасност предполага, че това е много малък брой. Съобщението на Pfizer обхваща хора, които са направили две ваксинации между юли и октомври. Но това не показва колко дълго ще продължи защитата или колко често хората може да се нуждаят от реваксинация.

„Това е разумен залог, но все пак е хазарт, защото не знаем дали защитата за два или три месеца е подобна на тази за шест месеца или година“, каза д-р Пол Офит, член на комисията по храните и лекарствата в САЩ, която вероятно ще разгледа ваксината за одобрение през декември. Обикновено ваксините не се лицензират, докато не покажат, че могат да защитят за една или две години.

Компанията не публикува никаква информация за безопасност. Към днешна дата не са разкрити сериозни странични ефекти, но учените ще трябва да следят за редки ефекти, породени от взаимодействието на вируса с имунните частици при някои ваксинирани лица, каза д-р Уолт Оренщайн, професор по медицина в университета Емори и бивш директор на имунизационната програма в Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

2. Ще защити ли най-уязвимите?

Pfizer не разкри какъв процент от доброволците са в рисковите групи, включително хора на 65 и повече години и такива с диабет или затлъстяване. Това е ключов момент, тъй като много ваксини, особено за грип, може да не успеят да защитят възрастните хора, въпреки че защитават по-младите.
Възможно е ваксините, които се разработват от Novavax и Sanofi, които вероятно ще започнат клинични изпитвания по-късно тази година, да са по-добри за възрастните хора, отбеляза Офит. Тези ваксини съдържат имуностимулиращи частици като тези, съдържащи се във ваксината Shingrix, която е много ефективна за защита на възрастните хора срещу херпес зостер.

3. Може ли да се разгърне ефективно?

Ваксината Pfizer, за разлика от други при тестване в късен етап, трябва да се съхранява охладена на сух лед около 100 градуса под нулата от момента на нейното производство до няколко дни преди инжектирането. Pfizer са разработили сложна система за транспортиране на ваксината с камион и специално проектирани места за ваксинация. Неправилното боравене с ваксината по пътя от фабриката до пациента би я направило неефективна, така че хората, които я получат, биха могли да мислят, че са защитени, когато не са, предупреждава Офит. Тепърва ще се търсят решения на този въпрос.

4. Може ли преждевременното съобщение на Pfizer да навреди на бъдещите ваксини?

Понастоящем няма начин да разберем дали ваксината на Pfizer ще бъде най-добрата като цяло или за конкретни възрастови групи. Но ако я одобрят бързо, това може да затрудни производителите на други ваксини да извършват своите проучвания. Ако хората са наясно, че съществува ефективна ваксина, те може да откажат да влязат в клинични изпитвания отчасти поради опасения, че могат да получат плацебо и да останат незащитени. Всъщност може да е неетично да се използва плацебо в такива проучвания. Много ваксини ще са необходими, за да се отговори на глобалното търсене на защита срещу COVID-19, така че е от решаващо значение всички проучвания да продължат.

5. Може ли проучването на Pfizer да ускори бъдещите ваксини?

Учените са заинтересовани дали малкият брой хора, които са получили истинската ваксина, но въпреки това са се разболяли, е произвел по-ниски нива на антитела от ваксинираните индивиди, които са останали добре. Кръвните изследвания на тези хора биха помогнали на учените да разберат дали съществува „корелат на защитата“ за COVID-19 - ниво на антитела, което може да предскаже дали някой е защитен от болестта. Ако те имаха тези познания, учените биха могли да определят дали други ваксини, които се произвеждат, са ефективни, без непременно да се налага да ги тестват върху десетки хиляди хора.

Но е трудно да се изградят такива пътни карти. Учените никога не са установили корелати на имунитета за коклюш например, въпреки че ваксините се използват срещу тези бактерии в продължение на почти век.

Все пак това са добри новини, каза д-р Джошуа Шарфщайн, заместник-декан в Училището за обществено здраве на Джон Хопкинс в Блумбърг. Той каза: „Надявам се, че това кара хората да осъзнаят, че не сме останали в тази ситуация завинаги. Трябва да се надяваме на добър развой в скоро време, независимо дали става въпрос за тази или друга ваксина."

Храни, които са добри разредители на кръвта.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X