Напишете дума/думи за търсене

Кой тест да си направя: PCR, антигенен или за антитела

Има сериозно объркване в обществото на тема различните видове тестове, свързани с COVID-19. Ще се опитаме да отговорим на всичките ви въпроси кратко и допитвайки се до световни научни източници.

Защо се използва тестът?

PCR тестовете търсят генетичен материал от SARS-CoV-2, вирусът, който причинява COVID-19, в носа, гърлото или други части на дихателните пътища, за да се определи дали човекът има активна (т.е. текуща) инфекция.

Антигенните тестовете търсят протеини, които съставляват вируса SARSCoV-2, отново за да се определи дали човекът има активна инфекция.

Серологията търси антитела срещу SARS-CoV-2 в кръвта, за да определи дали пациентът е прекарал инфекция.

Как се прави тестът?

При PCR се взема материал от носоглътката с помощта на тампон и се изпраща в лаборатория. Тестът излиза след няколко часа.

При антигенните тестове в повечето случаи се взема проба от носоглътката, но резултатът излиза много по-бързо отколкото при PCR тестовете.

Тестовете за антитела са с кръвна проба и отново се изпращат в лаборатория.

Каква информация дават?

PCR-ът дава информация за налична активна инфекция, независимо от това дали човек има симптоми. Може да помогне за идентифицирането на хора, които са заразни за другите.

Антигенният тест обикновено се ползва за бърза ориентация дали някой е с активна инфекция или не и също може да помогне за идентифицирането на хората, които са заразни за другите.
Освен че е по-бърз, този тест е и пъти по-евтин от 
PCR. Но имайте предвид, че той се представя най-добре 5-7 дни след
началото на симптомите.

Тестът за антитела може да идентифицира хора, които са имали
инфекция в миналото, дори ако не са проявили симптоми на заболяването. В някои случаи може да помогне да се определи кога човекът е бил заразен с COVID, тъй като знаем, че IgM се образува преди IgG и този IgM изчезва преди IgG.

Тестът за антитела може също да помогне да се определи кой отговаря на изискванията да дари реконвалесцентна плазма (кръвен продукт, който съдържа антитела срещу COVID-19 и се използва като лечение). За съжаление, на този етап в нашата държава, за да дариш плазма, се изисква само положителен PCR тест.

Кога тестът е безполезен?

PCR тестът не помага да се определи кой е имал инфекция в миналото. Също така ви дава резултат за точка и час, когато пробата е взета, и не може да предскаже дали ще останете отрицателни. Например, ако сте под карантина след контакт със заразен, отрицателният тест не ви позволява да спрете карантината.

При някои хора вирусът може се открие чрез PCR в носа
и гърлото в продължение на няколко седмици, което е по-дълго от техния инфекциозен период (времето, през което са заразни за други
хора).

И не на последно място тестът зависи от човешкия фактор – понякога тези тестове не се правят акуратно и резултатите са фалшиви.

Антигенните тестове са с по-ниска чувствителност отколкото PCR тестовете, така че при тях може да има фалшиво отрицателни
резултати.

При лица със симптоми или които са били контактни, отрицателните антигенни тестове трябва да се третират като предварителен
резултат и състоянието да се потвърди с PCR тестване.

Тестът за антитела може да е отрицателен, ако се прави близо до началото на инфекцията, поради което не може да се използва за откриване на активен COVID-19.

Някои тестове за антитела имат ниска чувствителност, а също така
могат да взаимодействат с други коронавируси, които не са SARS-CoV2, вирусът, който причинява COVID-19, което води до фалшив резултат.
Все още учените не знаят дали антителата към вируса, който причинява COVID-19, може да защитят някого от заразяване отново, нито пък колко трае защитата.
Докато учените не получат повече информация за това дали антителата предпазват от реинфекция с този вирус, всички трябва да продължим да пазим себе си и околните.

Кой страда от дълъг COVID?

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X