Напишете дума/думи за търсене

Как да останем спокойни в ситуация на пандемична криза

Вече много психолози говориха по темата, но тя няма да се изчерпи лесно. Независимо дали си млад или възрастен, заразен или напълно здрав, всичко случващо се наоколо може да накара и най-стабилната психика да се разклати.

Днешните съвети няма да бъдат последните, които ще ви дадем, защото сме дълбоко убедени, че за излизането от тази криза имаме нужда от много здрави нерви и изключително добре подготвена психика.

На първо място не изчитайте жадно какво пише из социалните мрежи - не забравяйте, че там се завъртат главно тежките истории. Бъдете уверени, че всеки ден стотици хора се излекуват от коварния вирус и продължават живота си напред. Бъдете уверени, че повечето хора го карат леко, а някои дори и не разбират, че са го изкарали. Не го подценявайте и пазете себе си и близките си, но и недейте да се плашите излишно. Направете го за себе си, за да може да посрещнете утрешните предизвикателства по-силни.

Не се самолекувайте. Вярно, в момента е труден достъпът до личните лекари и други специалисти. Но преди да предприемете каквото и да е, консултирайте го с лекар. 

Намалете кофеина и всички превъзбуждащи напитки. Пийте много успокояващи чайове - например от мента и мащерка. Жълият кантарион също е невероятен за нервната система. 

Не позволявайте на близки и приятели да ви разказват страшни истории. Ако някой покрай вас е в параноя, за известно време ограничете контакта си с него. 

Гледайте много комедии, четете леки книги, списания. Върнете се към някое любимо хоби, което успокоява - плетене, низане на гердани, кулинария и т.н.

Правете дихателни упражнения - те ще ви успокояват и ще тренират дробовете ви, в случай че се срещнете с болестта. Правете и йога - дори по 10 минути на ден са бонус.

Ако сте здрави, правете дълги разходки в природата. Зареждайте се с красотата на есента и отблъснете мислите си от проблемите на човечеството в момента.

Слушайте музика, от която ви става уютно и приятно. Слушайте и аудиокниги. Намерете си подкаст на някоя вдъхновяваща личност и го следете редовно.

Не се фокусирайте върху проблема.Не изчитайте всичко, което пише някъде за коронавируса. Недейте постоянно да следите дишането си, температурата. Разсейвайте се с други теми и заниманя.

Вярвайте. Застанете сутринта срещу прозореца, протегнете ръце нагоре и си представете, че загребвате с тях цялата надежда, която се изсипва от небето към вас. Прегърнете надеждата, помолете се за здраве и добруване, вдишайте 10 пъти дълбоко през корема, усмихнете се и благодарете,че започва още един слънчев ден.

Вижте няколко лесни дихателни упражнения.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X