Напишете дума/думи за търсене

Десетте ключа към щастието на великия Дийпак Чопра

Дийпак Чопра е известен индийски лекар и мислител, автор на множество книги и обичан ум от всички хора по света, които се интересуват от духовен живот и самоусъвършенстване. Той е популярен със своите 10 ключа към щастието. Ето ги и тях.

1. Слушайте мъдростта на вашето тяло

Тялото ни се изразява чрез сигнали за комфорт и дискомфорт. Когато избирате определено поведение, попитайте тялото си: „Как се чувстваш по този въпрос?“ Ако тялото ви изпраща сигнал за физически или емоционален стрес, внимавайте. Ако тялото ви изпраща сигнал за комфорт и нетърпение, продължете.

2. Живейте в настоящето

Настоящето е единственият момент, който имате. Задържайте вниманието си върху това, което е тук и сега; търсете пълнотата във всеки момент. Приемете това, което ви се дава, безрезервно, за да може да го оцените, да се поучите от него и след това да го оставите. Настоящето е такова, каквото трябва да бъде. То отразява безкрайните закони на Природата, които са ви донесли точно тази мисъл, точно този физически отговор. Този момент е такъв, какъвто е, защото Вселената е такава, каквато е. Не се борете срещу обстоятелствата, ами бъдете в хармония с тях.

3. Отделете време да мълчите...

... да медитирате, да успокоите вътрешния диалог. В моменти на мълчание осъзнайте, че отново се свързвате с вашия източник на чисто осъзнаване. Обърнете внимание на вътрешния си живот, за да може да се ръководите от интуиция, а не от външно наложени интерпретации на това, което е или не е добро за вас.

4. Откажете се от нуждата си от външно одобрение

Вие сами сте съдникът на вашата стойност и вашата цел е да откриете безкрайна стойност в себе си, независимо какво мислят другите. В това осъзнаване има голяма свобода. Когато откриете, че реагирате с гняв или противопоставяне на някой човек или обстоятелство, осъзнайте, че се борите само със себе си. Оказването на съпротива е реакция на защитите, създадени от стари наранявания.

5. Когато откриете, че реагирате с гняв ...

... или противопоставяне на някой човек или обстоятелство, осъзнайте, че се борите само със себе си. Оказването на съпротива е реакция на защитите, създадени от стари наранявания. Когато се откажете от този гняв, вие ще се излекувате и ще си сътрудничите с потока на Вселената.

6. Светът е огледало

Хората, на които реагирате най-силно, независимо дали с любов или омраза, са проекции на вашия вътрешен свят. Това, което най-много мразите, е това, което най-много отричате в себе си. Това, което най-много обичате, е това, което най-много желаете. Използвайте огледалото на връзките, за да насочвате еволюцията си. Целта е пълно самопознание. Когато постигнете това, онова, което най-много искате, автоматично ще бъде там и това, което най-много не харесвате, ще изчезне.

7. Не съдете другите

Ще се почувствате много по-леки. Не съдете хората, че са такива, каквито са, че са различни от вас. Всичко може да бъде разбрано и простено, но когато съдите, вие прекъсвате разбирането и затваряте процеса на научаване да обичате. Не забравяйте, че всеки човек, на когото простите, се превръща в част от любовта ви към себе си.

8. Не замърсявайте тялото си с токсини

Или чрез храна, напитки или токсични емоции. Вашето тяло е нещо повече от система за поддържане на живота. То е „превозното средство“, което ще ви отведе по пътя на вашата еволюция. Здравето на всяка клетка пряко допринася за състоянието ви, защото всяка клетка е точка в полето на осъзнаване, което сте вие самите.

9. Заменете мотивираното от страх поведение с мотивирано от любовта

Страхът е продукт на паметта, която обитава миналото. Спомняйки си какво ни е наранило преди, ние насочваме енергията си към това да се уверим, че една стара болка няма да се повтори. Но опитът да се наложи миналото върху настоящето никога няма да унищожи заплахата от нараняване. Това се случва само когато откриете сигурността на собственото си същество, което е любов. Мотивирани от истината вътре във вас, можете да се изправите пред всяка заплаха, защото вашата вътрешна сила е неуязвима за страха.

10. Физическият свят е просто огледало на по-дълбока интелигентност

Интелигентността е невидимият организатор на цялата материя и енергия и тъй като част от тази интелигентност се намира във вас, вие участвате в организиращата сила на космоса. Тъй като сте неразделно свързани с всичко, не може да си позволите да замърсявате въздуха и водата на планетата. Но на по-дълбоко ниво не може да си позволите да живеете с токсичен ум, защото всяка мисъл се отразява на полето на интелигентността. Животът в баланс и чистота е най-висшето благо за вас и Земята.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X