Напишете дума/думи за търсене

С какво прецакваме годините си след 40

Много пъти сме говорили за това, че годините след навършване на 40 са особени и би трябвало да ги живеем осъзнато и щастливо. Често обаче ние допускаме грешки и оставяме времето да отлети, без да сме се насладили на един от най-продуктивните периоди от човешкото битие. И допускаме грешки... главно към себе си.

1. Не гледаме в перспектива

Вече сме натрупали професионален опит, но и доста умора. Спираме да се състезаваме малко по малко и това е добре, но не е добре да спрем да се развиваме и да учим. Защото и на 40, и на 50 е рано да се пенсионираме. Имаме още много да вземем и още много да дадем на попрището, в което сме избрали да развиваме професионализма си.
Ако това не е вашата професия или няма какво повече да вземете от нея, сега е последният влак, за да смените коловоза. Сега е моментът да поработите над най-смелите си мечти. За да може в зрелите си години да се храните от плодовете на сътвореното днес.

2. Не работим върху връзката си

Като цяло инерцията ни е подпукала здраво и това най-тежко се отразява на връзките. Приели сме човека до нас за даденост и спираме да се грижим за него и за нас като негови партньори. А след това идва ден, в който се чудим защо живеем един с друг и за какво да си говорим. А това осъзнаване е тежко и обикновено невъзвратимо.

3. Не градим възможно най-здравата връзка с децата си

В този период обикновено децата влизат в пубертет и ние се загубваме в това да се ядосваме на техните пубертетски номера. Да, никак не е лесно да си родител на тийнейджър, но сега е моментът да помислим как да създадем неразривна връзка с най-милите ни същества. Така че никога да не ни обърнат гръб, а точно обратното – да бъдат до нас, да разчитат на нас, да знаят каква подкрепа имат в наше лице, какви приятели.

4. Не търсим нови приятели

Отново инерцията и грешното схващане, че след 40 сме си намерили приятелите вече. Всеки който иска да се развива като личност и да расте като дух, има какво още да научи. Всеки ден, дори на 99. А едни от най-добрите учители са другите хора. Не бива да спираме да ги търсим с любопитство и да задълбаваме в нови познанства и връзки. Те са особено обогатяващи на тази възраст.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X