Напишете дума/думи за търсене

Учителят Дънов: Безполезните тревоги са отровни за нашето щастие

Учителят Петър Дънов е бил част от духовния живот на България, за да остави мъдростта си за нас следващите поколения. Той често е говорил за значението на доброто и трансформацията, която всеки трябва да направи в себе си, за да се стреми към него. Дънов учи и как да превръщаме негативното настроение в позитивно.

Красотата е в знанието на доброто

„Винаги употребявайте положителни думи и фрази. Кажете ли една негативна дума, тя винаги носи със себе си лоши последствия. Кажеш ли: „Ще се разболея, ще умра, работата ми няма да тръгне“, лошите последствия идват“, казва на своите ученици и последователи Петър Дънов. Според него, ако някой ни направи лошо или ни нагруби, не е редно да казваме: „Аз ще му отмъстя“, а нещо съвсем неочаквано за повечето от нас: „Аз ще му се отплатя с любов, мъдрост, истина, правда, добродетел, милосърдие. Така ще му се отплатя“. Трудно ни е да си представим как ще постъпим точно така в ежедневието, което имаме и нервите, които ни избухват често зад волана на пътя, в градския транспорт или на гишето в общината. Но според Учителя само с добри думи енергиите може да се трансформират от едно състояние в друго, понеже всички те са свързани с разумни същества. Затова било редно да научим езика им, който е единствено от добри думи. Само тогава те ще ни слушат и ще ни помагат.

Всеки може да трансформира лошото настроение в хубаво

Когато нещо ни е криво или съседът пак ни е ядосал, защото пуска музиката силно, не е добра идея да изпадаме в яд или тъга, а да трансформираме негативната и нисша енергия във висша. „Когато имаш неразположение на духа, можеш да го превърнеш в нещо друго за 5-10 минути. Как? Иди, покопай в градината! Ти ще станеш за малко градинар и като копаеш, ще се съсредоточиш така интензивно, че ще превърнеш неразположението си в добро разположение. Добре е така да се съсредоточиш, че да се изпотиш“, казва Дънов. На същия принцип може да изперем нещо на ръка, да пуснем прахосмукачка или да покараме колело. Физическата работа е за предпочитане при лошо настроение и душевно страдание.

Това, което разваля живота на хората, са безполезните тревоги

Човек е добре да мисли интензивно, но не и да се тревожи. Не и в мисълта му да има страх, защото тя е отрова. Страхът ражда по-голямо зло. „Ако заболеете не казвайте: „Тази болест да я няма!“ Усилете вашата воля и кажете: „Аз съм по-силен от болестта“, съветва Дънов. Според него по-голяма сила от човешката воля няма. Друга сила е доброто, което е вложено в нас, само трябва да го признаем и приложим в живота си. „И човек през целия си живот винаги трябва да учи и да има младенчески дух“, съветва още Дънов.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X