Напишете дума/думи за търсене

5 съвета за преодоляване на ОКР

Писали сме за това какво представлява обсесивно-конпулсивното разстройство, което ще наричаме накратко ОКР. Днес ще разгледаме начините, по които може да го преодолеем. Защото често това състояние се подценява от нас и се стига до момент, в който е трудно да бъде спряно развитието му. Златният стандарт за лечение на ОКР е предотвратяването на експозицията и реакцията (ERP).

1. Разберете, че вашият морален компас е „прекалибриран“

Нека използваме този много често срещан пример за ОКР: страха от използването на ножове, особено около други хора. Много хора с увреждане на ОКР се страхуват да използват ножове, защото смятат, че биха могли да намушкат някой от близките си. Хората с този страх избягват рязването на зеленчуци, защото смятат, че е морално погрешно да излагаме хората около себе си на риск да бъдат намушкани.

Очевидно не е морално погрешно или дори рисковано някой да кълца зеленчуци (дори докато мисли за нараняване на хора). Но ако имате увреждане на ОКР, вашият морален компас е калибриран така, че да постави червен флаг за това като морално съмнително. Една от първите стъпки за преодоляване на вредата от ОКР е осъзнаването, че само ако мозъкът ви маркира нещо като морално съмнително, това не означава, че то действително е такова.

2. Ако не сте сигурни дали нещо е правилно или не, не го анализирайте... направете го!

Страховете се подобряват, като се изправите срещу тях. Ето и ключовият принцип на ERP. Ако имате ОКР, това, с което ще трябва да се справите, е поемането на риска да направите нещо морално погрешно, като рискувате да нараните хората.

Трябва да научите мозъка си, че нещата, които според него са морално съмнителни, всъщност са безопасни, а мозъкът ви ще научи това само чрез опита. Много хора с увреждане на ОКР не са сигурни къде да поставят чертата и затова прекарват много време в анализ на своите морални въпроси. Няма нищо, което да се нуждае от толкова тежък анализ. В крайна сметка ще свикнете да поемате тези рискове и мозъкът ви вече няма да ги третира като опасни.

3. Правете нарочно неща, от които се страхувате 

Каквото и да казва мозъкът ви да избягвате, защото може да нараните други хора или е опасно за вас, точно това правете, за да преодолеете ОКР. Ако се страхувате от ножове, носете нож из къщата със себе си. Ако се страхувате да не ударите някого, докато шофирате, практикувайте шофиране на места с много пешеходци. Правейки това, научавате мозъка си, че тези неща не са рискови и страхът всъщност е нерелевантен.

4. Взимайте бързи решения

Избягването на неща, които ви карат да се тревожите в краткосрочен план, поддържа безпокойството в дългосрочен план. Прекарвайте възможно най-малко време в режим на вземане на решения за тези неща, които ви тревожат. Просто си кажете: "Искам да не страдам повече от ОКР, а фактът, че имам увреждане на ОКР, означава, че мозъкът ми вероятно греши по този въпрос, така че ще го направя въпреки предупрежденията на мозъка."

5. Не забравяйте, че мислите са просто мисли

Да мислите за нараняване на някого е различно от това да го нараните. Да мислите, че ако не прескочите шахтата, ще ви падне керемида на главата, също е само мисъл и няма нищо общо с реална опасност. Няма нищо лошо в самите мисли. Спрете да приемате ума и мислите си толкова сериозно.

Ако имате ОКР, знайте, че вашите мисли не означават нищо и изобщо не заслужават да им се придава значение. Дайте на ума и мислите си неуважението, което заслужават. Всичко това са просто случайни неврони, изстрелващи се в мозъка ви.

И не на последно място, ако състоянието ви се влошава, потърсете помощта на психотерапевт или психиатър. Не е срамно и е задължително да се освободите от този тежък психологически товар.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X