Напишете дума/думи за търсене

Защо тревожните хора са по-умни

Оказва се, че целият стрес не е напразно.

Тревожните хора са склонни да имат странни навици като гризане на ноктите, заекване и треперене.

Но има и положителна страна: те очевидно са по-умни от всички останали.

Какво представлява тревожността и как може да се обясни какво е усещането?
През 2015 г. един от университетите в Онтарио, Канада, провежда проучване, като изследва 100 студенти, за да види колко се притесняват по време на сесия. Те открили, че учащите, които имат по-голяма тревожност, са склонни да постигат по-високи резултати и при вербалния тест за интелигентност.

През 2012 г. психолози от Интердисциплинарния център „Херцлия” помолили 80 студенти да оценят произведения на изкуството, представени от софтуерна програма, която активирала компютърен вирус привидно случайно.
Младежите, които били по-притеснени от създалата се ситуация, се оказали тези, които се фокусирали върху отстраняването на вируса, а не върху съсредоточаване върху възникналата паника.

Когато някой е прекалено стимулиран и толкова загрижен за всичко, за него е по-лесно да блокира това, което се случва около него и да се съсредоточи върху една задача в даден момент. Следователно те успели ефективно да се преборят с компютърния вирус.

Друго проучване също установи, че притеснителите хора усещат заплахите много по-бързо от тези, които нямат тревожност.

Джеръми Коплан, психиатър от медицинския център SUNY Downstate в Ню Йорк, установява, че тези, които имат по-тежка форма на генерализирано тревожно разстройство, имат по-висок коефициент на интелигентност от тези, които имат по-леки форми на тревожност.

Изследователите смятат, че „притесненият ум е търсещ ум, а по-умните хора могат да имат когнитивната ловкост да изследват множество ъгли на всяка ситуация, за добро или лошо“.

Според тях децата, които са предразположени към тревожност, могат да бъдат по-внимателни или усърдни в училище и следователно да подобрят интелигентността си. А умните хора могат да намерят още неща, за които да се притесняват.
Разбира се, има изключения от всичко.

Проучване, проведено през 2012 г., което показа как тревожността влияе отрицателно върху IQ. Контролната група е имала по-висок коефициент на интелигентност, тъй като хората в нея са имали по-малко притеснения и по-малко безпокойство, което ги карало да се чувстват неудобно.

Робърт Епщайн, психолог от Американския институт за поведенчески изследвания и технологии, казва: "Очевидно има изключения, но основната констатация е солидна. Едно от обясненията за отрицателната корелация е доста ясна - когато хората са притеснени, те не мислят много ясно."

Но все още има по-голямо убеждение, че тревожността показва големите умствени способности на човека. Дори най-добрите мислители в историята като Чарлз Дарвин, Ейбрахам Линкълн и Никола Тесла са имали тревожни разстройства.

Така че да, може да се притеснявате, но изглежда, че тревогата ви е признак на големи неща, които предстоят.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X