Напишете дума/думи за търсене

Две мощни техники успокояват тревожността

Безспорно несигурността в бъдещето буди притеснение. Когато нещата не са известни или сигурни, това създава възможност въображението ни да роди всевъзможни сценарии. Ако сме нервни като личности или като цяло се намираме в период на стрес и страхове, тази несигурност може да прерасне в болезнено психическо състояние на тревожност.
Проучванията показват, че често вярваме, че притесненията могат да предотвратят негативни резултати или да ни помогнат да намерим по-добър начин как да постъпим. Тази вяра допълнително ги влошава.

Ето  две мощни техники за това как да се излекуваме от непрестанната тревожност:

1. Припомняйте си тревогите от миналото с дневник

Често сравняваме макар и неволно бъдещето с миналото. Страхуваме се, че нещо няма да изживеем никога повече. Страдаме, че нещо няма да се повтори, че годините минават и животът се топи. Изпитваме носталгия. Един от начините да бъдем по-малко тревожни за бъдещето, е да си припомним за какво сме се тревожили в миналото. А повярвайте, винаги сте имали тревоги. По-голямата част от тях не са се сбъднали. И вие сте ги забравили. Имаме иначе хубавия навик да помним само добрите неща, но понякога това ни изиграва лоша шега.

Забравяме например, че когато детето ни е било бебе, е имало много безсънни нощи, много притеснения при всяко кихане, много тръшкане по улиците и магазините... Забравяме и когато детето ни порасне, страдаме, че никога повече няма да е малко. Сякаш тогава сме имали безметежни години без страхове и притеснения, а това не е вярно.

За да помните в бъдеще тревогите си, записвайте ги. Водете си дневник на тревогите, в който описвате не само тях, но и какво реално се е случвало. Например: „Толкова се страхувам, че ще се проваля на интервюто и никога повече няма да си намеря работа... Е, минаха две седмици. Интервюто не мина добре и слава Богу, защото вчера ми предложиха работата на мечтите ми.“ Нещо такова. Вие интуитивно ще разберете как да го правите. Пазете този дневник и когато ви налетят тревогите, четете си по някоя страница.

2. Тренирайте за щастлив сценарий

Щом имате въображение за най-лошия сценарий, със сигурност имате и за най-добрия.

Започнете всеки ден да правите следното упражнение: преди да заспите, си представяйте наум 4 прекрасни неща, които е възможно да ви се случат на следващия ден. Визуализирайте ги с детайли и се опитвайте да мислите как бихте се почувствали, ако нещо от тях се сбъдне в действителност. Самата представа на емоцията ще ви донесе емоция и тя ще е приятна. Тренирайте усещането за щастие по начина, по който тренирате мускулите на корема си, когато правите коремни преси. Направете тази мускулатура непобедима.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X