Напишете дума/думи за търсене

Тъмната страна на перфекционизма

Понякога да бъдеш перфектен, невинаги е толкова перфектно.

В зависимост от това кого питате, различните хора могат да смятат перфекционизма за сила или слабост.

За перфекциониста, търсещ съвършенство, имайки високи стандарти към себе си и към хората в живота си, това е слабост.

Перфекционистите, които избягват неуспехи на всяка цена, са загрижени да успеят от страх да не би да не бъдат достатъчно добри в очите на другите.

Тъй като нищо наистина не може да бъде перфектно, непрекъснатият цикъл на опити и предполагаеми неуспехи поражда негативни емоции за перфекционистите.
Макар че може да има някои позитиви от перфекционизма, със сигурност тъмните му страни са повече.

1. Отрицателна самооценка

Чували сте израза „Аз съм най-лошият си критик“, нали? Това се отнася с пълна сила за перфекционистите.
Всяка малка грешка ще им даде основание за самокритика.
Вместо да се учат и развиват заради провалите си, те се саморазрушават, укорявайки се, че не е трябвало да има провал на първо място.

2. Високи нива на стрес, бърнаут и тревожност

Тъй като перфекционистите са силно заети с това да постигат всичко съвършено от първия път, те постоянно се преуморяват.
В резултат на това са стресирани, преживяват бърнаут и имат високи нива на тревожност. Перфекционизмът е свързан с пагубни резултати като работохолизъм и депресия.

3. Проблеми с отношенията

Перфекционизмът не се отразява само върху хората, стремящи се към него. Той може да има отрицателни последствия върху отношенията им.
При толкова високи стандарти за тези около тях партньорите им може да се почувстват, че никога няма да бъдат достатъчно добри за любимия си перфекционист.
Перфекционистките измислици пречат на любовта и подкрепата в една връзка.

4. Пренебрежение към физическото здраве

Шведско проучване откри, че 70% от пациентите с безсъние страдат и от перфекционизъм. Те отчели и завишен процент на сърдечни заболявания, постоянни главоболия и натрапчиво хранене или пиене при хората, стремящи се към съвършенство.
Високите нива на стрес и липса на самоуважение също може да започнат да оказват влияние върху физическото им здраве.

5. Трудност при намирането на щастие

Перфекционистите са много фокусирани върху недостижимото. Макар че могат да изглеждат като реалистични цели, истината е, че търсенето на съвършенство никога не свършва.
Може би никога няма да получим това, което наистина искаме, защото вероятно не съществува.
Поради невъзможността да пуснем онова, което не може да контролираме, може да усещаме сиви облаци, надвиснали над главите ни, по всяко време.

6. Синдром на самосъмнение

Изкривените сравнения с хора, които не са на същото ниво, предизвикват още една страна на разочарование у перфекционистите.
Международният журнал за поведенческа наука установи, че 70% от хората се страхуват да не бъдат възприети като мошеници, въпреки доказателствата, че имат основни компетенции в областта,в която се развиват.
Това е особено често сред перфекционистите, които чувстват, че непрекъснато се провалят и страдат от огромно самосъмнение.

Когато сте заседнали в цикъла на перфекционизма, може да почувствате, че няма изход. Но това е далеч от истината.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X