Напишете дума/думи за търсене

Защо не успяваме да сбъднем мечтите си

Имате ли усещането, че добрите шансове не са на ваша страна? Че мечтаете отдавна за нещо, което е напълно постижимо, но все ви се изплъзва?

Психолози посочват някои от най-честите причини хората да имаме чувство за неудовлетвореност и несбъднатост.

1. Постоянно се сравнявате с другите
Толкова е лесно да попаднеш в капана на сравнението. Особено в наши дни, когато всеки представя някаква лустросана и често нереална визия за себе си и живота си в социалните мрежи. Може да не го съзнавате, но тези сравнения са огромен препъникамък в личния ви път и в личната ви вяра, че можете и знаете.

Наложете си всеки ден да си казвате наум по едно свое качество. Някакво предимство пред останалите. Ако искате, записвайте тези наблюдения някъде.

Не става въпрос да се самонапомпвате с незаслужено самочувствие. Става въпрос за това да видите ясно силите си, да ги оцените и да ги използвате като гориво за постигане на целите си.

2. Перфекционизъм

Парадоксално, но именно перфекционизмът често пречи за това да постигаме. Защото не можем хладнокръвно да приемаме леките кривини по пътя и сме твърде строги към себе си. Все чакаме идеалния момент, идеалния партньор, идеаното себе си. Познайте – нищо идеално не идва задълго. Така че по-добре не го чакайте. Рискувайте! Осъзнавайте, че повечето решения са обратими - можете да промените мнението си по-късно.
Направете малки стъпки и коригирайте, колкото е необходимо, за да стигнете до желаните резултати.

3. Прекалено ви е грижа какво мислят другите

Обикновено това е знак за ниска самооценка. Необходимостта от одобрение е вкоренена у нас още от детството. Въпреки това обвързването на вашата стойност с това, което други хора мислят, ви носи най-често разочарования и ви спъва по вашия път на сбъдване.

Когато се освободите от необходимостта да угаждате, вие ще сте свободни да бъдете себе си. И никога не забравяйте, че отхвърлянето е само мнение на друг човек. То ви информира за неговите предпочитания, но не казва нищо за вас като личност. Попитайте се какво е по-важно за вас от одобрението на другите и направете това ваш приоритет.

4. Страх от провал

Страхът е защитен механизъм с цел да ви предпази. Той сканира околната среда за това, което може да се обърка, и работи усилено, за да го предотврати. Проблемът с този подход е, че страхът идентифицира най-катастрофалния резултат, дори когато вървите след мечтите си, и се опитва да ви спре.

Осъзнайте колко често това са ирационални страхове. Бъдете любопитни и разгледайте фактите обективно. Не може да се отрече, че най-лошият сценарий е възможен, но колко е вероятно това като резултат? Ако се случи, можете ли да се възстановите? Колко време ще ви отнеме, за да се възстановите? Какво можете да направите, за да сведете до минимум въздействието? Ако успеете, тогава как това се отразява на живота ви?

Вижте провалите като уроци, които ще ви позволят да пораснете, само ако се учите от грешките си. Асоциирайте дискомфорта, който изпитвате, с растежа, вместо със страха. Ако се движите в посока на мечтите си, това означава само, че нараствате в своя потенциал.

5. Нетърпение
Нашата култура жадува за незабавно удовлетворение. Мечтите обаче изискват време. Фокусирането върху всичко, което трябва да се направи, може да ви попречи и дори да ви накара да се откажете, още преди да сте започнали.

Правете малки крачки. Радвайте се на малки парченца от постигнатото. Не търсете веднага финала, насладете се първо на завоите.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X