Напишете дума/думи за търсене

11 знака, че се справяш по-добре, отколкото си мислиш

Времето, в което живеем, е време на високи обороти. Тези темпове ни правят тревожни и състезателни... най-вече със самите себе си. Понякога е добре обаче да поспрем, да се погледнем в огледалото, да хвърлим едно око на живота си и да си отговорим на въпроса: "Дали пък не си давам излишно много зор?".

Ето няколко знака, че прекалявате с изискванията към себе си и че всъщност се справяте по-добре, отколкото сами се оценявате.

1. Имаш работа

Може да не е работата-мечта, може да те потиска и поне веднъж месечно да ти се иска да си хвърлиш оставката на бюрото на шефа, но все пак не си го направил, нали? Не си зарязал всичко, за да се издържаш от помощите на държавата, ами се бориш и трудиш всеки ден. 

2. Сметките ти са платени

Може би имаш някой и друг кредит към банката, но не висиш на институциите с хиляди левове, не си мижитурка, която тегли от тока на съседите или живее на гърба на роднините си. 

3. Не спираш да си задаваш въпроси

Дори това, че четеш този текст, показва, че мислиш върху живота си, а не си се спуснал по течението. Не си от хората, които живеят на принципа "да става каквото ще", ами разсъждаваш как може да направиш най-доброто. Знаеш ли колко малко хора се стараят като теб?!

4. Имаш време да правиш и неща, на които да се насладиш

Не си се окопал само между домашните задължения и служебните ангажименти. Намираш време за хобитата си, за това да посетиш културно събитие или просто да излезеш с приятели на вечеря. 

5. Имаш поне един истински приятел

Това също е ценност, с която не всеки може да се похвали. Приятелството се гради и пази, то не е даденост, а ти явно си успял.

6. Знаеш как да се погрижиш за себе си

Наясно си от колко часа сън има нужда организмът ти, от колко време се нуждае сърцето ти след раздяла, за да затупка отново спокойно, както и какво те прави по-щастлив и по-пълноценен човек.

7. Преминал си през някакво изпитание

На всеки се случва нещо гадно, но някои хора затъват в страданието и самосъжалението си дълго време, докато ти вече си се окопитил и продължаваш напред.

8. Имаш планове за бъдещето

Когато човек има цел и крачи към нея, животът му е много по-пълен. Колкото и да ти е сиво, ти имаш своите малки и големи мечти и не ги пускаш лесно.

9. Може да се радваш на малките неща

Ароматна чаша кафе сутрин или първите цъфнали кокичета – тези дребни радости те карат да се усмихваш. Ти ги забелязваш, стараеш се да се заобикаляш от тях в ежедневието си и цениш светлинката, която те носят.

10. Често правиш добро

Дали ще оставиш монета в шапката на уличен музикант, или ще помогнеш на бременна жена да качи торбите си в колата – на теб доброто не ти е чуждо. Тези жестове изглеждат дребни, но повечето хора всъщност ги пропускат.

11. Съзнаваш какво искаш да промениш

Може би имаш нужда да промениш неща в себе си – да не си толкова доверчив или пък необщителен, или искаш да промениш неща в живота си – от това да смениш дограмата до това да си намериш нова работа... но ти знаеш какво трябва да се промени и ще го направиш. Само спокойно! Справяш се по-добре, отколкото си мислиш!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X