Напишете дума/думи за търсене

7 правила, които ще направят живота песен

Професор Мартин Селигман, един от основателите на позитивната психология, прави значителен брой изследвания, за да докаже, че този тип психотерапия може да помогне на хората да живеят приятен живот, наблягайки на своите силни страни. Това кара хората да се чувстват по-щастливи, като ги насърчава да гледат на света през призмата на положителна житейска философия.

Кои са 7-те основни правила, които може да ви помогнат да се борите с депресията, да имате по-добро физическо здраве и да сте по-успешни.

1. Правилото на огледалото

Правилото е съвсем просто. То подсказва, че всеки един човек във вашия живот е вашето огледало. Хората около нас отразяват вашата собствена личност, черти на характера, дори тези, които не ви харесват. Характеристиките, които виждате в хората около вас, може да ви дадат възможност да се опознаете по-добре и да се надскачате. Всички качества, на които най-много се възхищавате или мразете в другите, всъщност са вашите собствени.

Ако някой ви третира с неуважение, това е начинът, по който вероятно действате спрямо някои хора, но не обръщайте много внимание на това. Ако искате да промените отношенията, независимо с кого, започнете от себе си. Бъдете промяната, която искате да постигнете.

2. Правилото на избора

Всичко, което се случва в живота ви, е резултат от избора, който правите. Изборът ви на приятели, начин на живот и вяра формира вашата личност. Ние сме авторите на собствената си съдба.

Ако често се опитвате да разрешите проблемите на приятелите си, тогава в даден момент може да се окаже, че това е станало постоянна величина в живота ви. И ако трябва да се сърдите на някого, това сте самите вие. Вие сте този, който позволява това да се случи. Не може да се оплачете на никого за това.

Ако искате различен резултат, трябва да помислите за различен избор. Избирайте разумно, защото всяко едно решение се брои.

Със сигурност има неща, които не са по ваш избор. Не може да избирате семейството си, комбинацията от гени, средата, в която сте възпитани и т.н. Това са само правилата на живота. Някои ситуации може да са извън нашия контрол, но това не означава, че нямате избор в начина, по който ще отговорите на дадена ситуация.

3. Правилото на грешките

Трябва да осъзнаете, че всеки може да греши. Понякога нашите убеждения или действия, без значение колко правилни си мислим, че са, няма да се считат за правилни от другите. Не е нужно да виждате света само в черно и бяло. Никой не е перфектен.

Всички имаме право да грешим. Бъдете готови да ги разпознаете и да анализирате какво може да направите, за да ги поправите.

4. Правилото за уместност

Има някои неща, които зависят само от нас. Няма нужда да се оплаквате за начина си на живот, взаимоотношенията или за работата си. Ако не може напълно да се влюбите в някого, е абсурдно да очаквате той да го направи. Когато решите, че заслужавате по-добро, промените, от които се нуждаете, ще започнат да се случват.

Определете приоритетите си. Ако искате да постигнете много, целете се високо и действайте.

5. Правилото на реципрочност

Никой не ви дължи нищо. Но може да решите дали да бъдете любезни с околните и дали да искате да им помогнете безкористно. Не е нужно да чакате нещо в замяна. Да бъдеш добър и внимателен към другите, е подарък само по себе си за вас.

Ако искате да бъдете добър човек, трябва да сте силни и да вярвате в себе си. Със сигурност ще има времена, когато трябва да кажете "Не". Съгласяването с всичко и с всеки, не е нещо, което ще ви направи щастливи. Вземете правилните решения за вас.

6. Правилото за настоящето

Започнете да живеете тук и сега. Не мислете за миналото. Не се притеснявайте за бъдещето, защото то все още не е започнало. Ако сте привързани твърде много към миналото, може да се депресирате от невъзможност да го промените.

Загрижеността за бъдещето води до безпокойство.

Осланяйте се на емоциите и мислите, които изпитвате в настоящия момент. Това е добро за настроението, за здравето и за отношенията ви с другите хора. Докато живеете в настоящето, ще имате хармония и щастие на живота си.

7. Правилото на оптимизма

Не пренебрегвайте малките неща, които ви заобикалят. Не критикувайте живота, защото докато недоволстване от него, той ще изтича между пръстите. Насладете се на красотата на природата - слънчеви лета, реки, зелени гори, страхотни приятели...

Колкото и дълго да живеете, опитайте да вземете всичко, което можете от деня си, за да сте щастливи.

Бъдете продуктивни, бъдете активни и живейте живот, изпълнен с положителни емоции. Когато прекарвате време в гледане на телевизия, лежите безцелно на дивана или правите неща, които не запълват живота и ума ви с нови и интересни преживявания, вие не сте част от реалния свят, а в някаква бездушна паралелна реалност.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X