Напишете дума/думи за търсене

7 правила, които ще направят живота песен

Професор Мартин Селигман, един от основателите на позитивната психология, прави значителен брой изследвания, за да докаже, че този тип психотерапия може да помогне на хората да живеят приятен живот, наблягайки на своите силни страни. Това кара хората да се чувстват по-щастливи, като ги насърчава да гледат на света през призмата на положителна житейска философия.

Кои са 7-те основни правила, които може да ви помогнат да се борите с депресията, да имате по-добро физическо здраве и да сте по-успешни.

1. Правилото на огледалото

Правилото е съвсем просто. То подсказва, че всеки един човек във вашия живот е вашето огледало. Хората около нас отразяват вашата собствена личност, черти на характера, дори тези, които не ви харесват. Характеристиките, които виждате в хората около вас, може да ви дадат възможност да се опознаете по-добре и да се надскачате. Всички качества, на които най-много се възхищавате или мразете в другите, всъщност са вашите собствени.

Ако някой ви третира с неуважение, това е начинът, по който вероятно действате спрямо някои хора, но не обръщайте много внимание на това. Ако искате да промените отношенията, независимо с кого, започнете от себе си. Бъдете промяната, която искате да постигнете.

2. Правилото на избора

Всичко, което се случва в живота ви, е резултат от избора, който правите. Изборът ви на приятели, начин на живот и вяра формира вашата личност. Ние сме авторите на собствената си съдба.

Ако често се опитвате да разрешите проблемите на приятелите си, тогава в даден момент може да се окаже, че това е станало постоянна величина в живота ви. И ако трябва да се сърдите на някого, това сте самите вие. Вие сте този, който позволява това да се случи. Не може да се оплачете на никого за това.

Ако искате различен резултат, трябва да помислите за различен избор. Избирайте разумно, защото всяко едно решение се брои.

Със сигурност има неща, които не са по ваш избор. Не може да избирате семейството си, комбинацията от гени, средата, в която сте възпитани и т.н. Това са само правилата на живота. Някои ситуации може да са извън нашия контрол, но това не означава, че нямате избор в начина, по който ще отговорите на дадена ситуация.

3. Правилото на грешките

Трябва да осъзнаете, че всеки може да греши. Понякога нашите убеждения или действия, без значение колко правилни си мислим, че са, няма да се считат за правилни от другите. Не е нужно да виждате света само в черно и бяло. Никой не е перфектен.

Всички имаме право да грешим. Бъдете готови да ги разпознаете и да анализирате какво може да направите, за да ги поправите.

4. Правилото за уместност

Има някои неща, които зависят само от нас. Няма нужда да се оплаквате за начина си на живот, взаимоотношенията или за работата си. Ако не може напълно да се влюбите в някого, е абсурдно да очаквате той да го направи. Когато решите, че заслужавате по-добро, промените, от които се нуждаете, ще започнат да се случват.

Определете приоритетите си. Ако искате да постигнете много, целете се високо и действайте.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X