Напишете дума/думи за търсене

Прегръдката на пеперудата помага за успокояване на тревожността (видео)

Има дни, в които всичко се усеща непосилно, а сърцето ви се свива от тревога. Ако се чувствате така от известно време, предлагаме ви да опитате една проста техника, която намалява тези физиологични симптоми.

Тя се нарича прегръдката на пеперуда и е ресурс, базиран на двустранна стимулация, която предлага почти незабавното ви благополучие.

Тази прегръдка се основава на терапевтичния модел EMDR, насочен към лечение на посттравматичен стрес или интензивна тревожност. Ако го придружите и с упражнение за положителна визуализация, напрежението в тялото се облекчава по-бързо и по-ефективно.

Тази техника е разработена от психолозите и терапевти Лусина Артигас и Игнасио Джареро през 1997 г. Те прилагат метода върху оцелели от тропическия циклон Паулина в южно Мексико и по-късно го публикуват в Journal of EMDR Practice and Research. Този протокол за помощ е много ефективен, особено при деца.

Как да приложим тази прегръдка?
• Трябва да сте в тиха обстановка.
• Може да изпълнявате тази техника изправени или седнали.
• Настанете се удобно и скръстете ръце на гърдите си.
• Върховете на пръстите ви трябва да са под ключицата.
• Ръцете и пръстите трябва да сочат към врата ви.
• Сега сключете палците си, за да оформите тялото на пеперудата.
• Останалите ви разперени пръсти ще представляват крилата на насекомото.
• Направете 5 потупвания по гърдите, като редувате дясната и лявата ръка.
• Правете тези движения за около 30 секунди, починете си малко и започнете отново.
• Поемете дълбоко въздух и оставете емоциите постепенно да се хармонизират.
• Приемете мислите и емоциите, които възникват, без да ги съдите. Позволете им да преминат.

Може да правите прегръдката на пеперуда, докато визуализирате нещо приятно; продължителността варира от 5 до 10 минути.

Защо е ефективен метод?
Техниката на пеперудата за намаляване на тревожността се основава на „положителна променлива двустранна стимулация“. Тя води до поредица от забележителни ползи:
• Насърчава емоционалната регулация.
• Предизвиква спомена за приятни събития.
• Предизвиква релаксация и усещане за комфорт и спокойствие.

Подходяща ли е за нещо различно от тревожност?
Тази техника стана популярна напоследък, благодарение на социални мрежи като TikTok. Обичайно е да видите много млади хора да инициират прегръдката на пеперудата. Като цяло винаги се прилага за регулиране на тревожността, но има и други области, където съще е полезна:
• Проблеми със заспиването: Ако страдате от безсъние или безпокойството ви пречи да се насладите на добра почивка, изпълнете това просто упражнение.
• Пристъпи на паника: В онези моменти, когато ви е трудно да дишате, изпитвате чувство на нереалност и имате чувството, че нещо лошо може да ви се случи, практикувайте тази прегръдка.
• Справяне с много стресови ситуации: интервюта за работа, медицински преглед, публична презентация, явяване на изпит...
• Първа емоционална помощ: След като вече знаете за прегръдката на пеперудата, не се колебайте да я споделите с другите, когато им е трудно. Понякога, когато получат лоши новини или станат свидетели на нещо травмиращо, много хора рухват. Насочете ги в този процес и ще видите как ще започнат да се чувстват по-добре.

Техниката на пеперудата за облекчаване на безпокойството се използва главно в спешни и катастрофални ситуации. Благодарение на нея оцелелите изпитват по-голямо физиологично спокойствие, за да обработят случилото се.


Позволява ви да обработвате емоциите си
Когато изпълнявате тази техника, първото нещо, което ще изпитате, е чувство на самозащита и облекчение. Въпреки че такова упражнение няма да реши корена на проблемите ви, то е чудесно начало, тъй като се постига пространство на физическо и емоционално спокойствие, от което може да започнете да работите върху себе си.

В материал за Dialogues in Clinical Neuroscience се посочва, че около 33,7% от населението е засегнато от тревожно разстройство през живота си. Затова практикуването на тази техника служи като емоционален спасителен пояс във всеки един момент, така че страданието да не ескалира прекомерно.

Прегърнете се, за да се отпуснете
Животът може да бъде много хаотичен, несигурен и дори заплашителен. Никога не знаеш какво те очаква във всеки един момент. Но за да се изправите пред всякакви несгоди, няма нищо по-добро от това да имате някои прости психологически ресурси подръка. Нещо толкова просто като симулиране на движенията на пеперуда с ръце върху гърдите е полезно.

Тези редуващи се почуквания, първо от едната страна и след това от другата, са полезни за мозъка ви; те едновременно го стимулират и облекчават и генерират положителни емоции. Затова не се колебайте да прибегнете до тази техника, когато имате нужда от нея. Но не забравяйте, че това е помощно средство, което не замества терапията, ако имате нужда от нея. Ако имате проблем, който ви е трудно да разрешите, не се колебайте да потърсите професионална помощ.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X