Напишете дума/думи за търсене

10 признака, че имаме криза на идентичността и как да разберем кои сме в действителност

Да си объркан, е всичко друго, но не и добре. Това ви кара да се тревожите и да се съмнявате в себе си, особено когато става въпрос за криза на идентичността и дали сте истинското си аз или не.

Кризата на идентичността е налице, когато упорито се съмнявате кой сте и се чувствате объркани или несигурни както за настоящето, така и за бъдещето. Това може да включва всичко за вас - вашата цел в живота, основни вярвания, личност или опит.

Най-честият период от време за възникване на криза на идентичността е, когато претърпите огромна промяна в живота си. Тази криза обаче може да се случи във всеки един момент от живота на човек.

Психологът Ерик Ериксън вярва, че хората преминават през няколко „кризи на идентичността“, докато личността им се развива. Според него кризата е „момент на решаване или прекъсване“, когато сте принудени да се изправите пред конкретна ситуация в живота си, свързана с вашето самоусещане и израстване като личност.

Ако не сте сигурни дали имате криза на идентичността, има няколко признака, на които да обърнете внимание.

1. Повтаряте едни и същи модели
Когато откриете, че правите едни и същи грешки отново и отново, най-вероятно сте подтикнати да избягвате вината и срама. Може да не почувствате емоциите, защото действията, които предприемате, избягват преживяванията, които ги предизвикват. Предвиждате и избягвате чувството.
Освен това не усещате лесно естествените си емоции.

Продължавате да слушате по-силните чувства, които поддържат тревожността ви ниска за сметка на връзката с автентичното ви аз.
В моментите, в които се питате защо не се учите от грешките си, се запитайте как бихте се почувствали, ако направите обратното на това, което сте направили. Ще започнете да усещате това, което се опитвате да избегнете.

2. Променяте се, когато сте около хора, с които сте близки
Това е често срещан симптом на криза на идентичността, която често се разпознава от другите, но не и от вас. Това обаче може да сигнализира и за криза на идентичността.

Приятел или партньор ще посочи как се променяте, когато сте около семейството си, а вие ще го отречете. Това е автоматична реакция, която се случва толкова бързо, че може дори да не усетите промяната.

Толкова сте свикнали да се приспособявате към очакваните реакции на вашето семейство, че не виждате как вашето емоционално програмиране се задейства. Ще се промените, за да избегнете неодобрението на семейството си.

Други лесно ще видят промяната, докато вие ще я преживеете като автентична реакция. Ще скриете истинското си аз, което приятелите ви са свикнали да виждат.

3. Казват ви, че не слушате
Способността да се вслушвате в емоциите на другите е добър тест, за да видите дали имате криза на идентичността. Емоциите са заразни, така че слушането и разпознаването на чувствата на другите ще резонира с вашите собствени преживявания.

Техните емоции ще предизвикат вашите естествени емоции. В автентичното си аз, където сте верни на това, което сте, ще използвате тази реакция, за да съчувствате и да изпитвате състрадание към другия.

4. Вашето „трябва“ да спечели повече от вашето „иска“
Хората трудно разпознават срама, основната емоция на себе си за другите. Те често съобщават, че се чувстват виновни, но не осъзнават колко бързо вината може да се превърне в срам.

Вината ви казва, че сте направили нещо нередно. Срамът ви кара да се чувствате безполезни, защото сте направили грешка. Това ви пречи да учите чрез проба и грешка. От вас се очаква да знаете нещо, преди да имате възможност да го научите.

Хората обикновено са запознати с чувството за задължение. Чуват се да казват, че „трябва“ да направят нещо. „Трябва“ е глас на срам и знак, че страдате от криза на идентичността.

Ако разгледате задължението, може да видите, че то обикновено идва от известно възпитание, дадено ви от вашето семейство или култура, за това какво се очаква да направите в дадена ситуация.

В този момент може дори да не сте в състояние да определите какво искате. Гласът на срама скрива истинските ви реакции. Вие правите това, което трябва да правите, а не това, което искате да правите. Най-важното е, че неправилно чувствате, че е това, което искате.

5. Имате висока, необяснима тревожност
Хората често съобщават, че се чувстват тревожни, но не точно защо се чувстват нервни в този момент. Психолозите са измислили фраза, за да опишат това преживяване. Наричат го „свободно плаваща тревожност“ или генерализирано тревожно разстройство.

Ако се вгледате внимателно, ще откриете, че безпокойството е сигнал за предстоящ емоционален сблъсък между естествените ви реакции и начина, по който сте били отгледани. Това безпокойство възниква в очакване на битка помежду им.

Ако не сте проследявали емоциите или мислите си, може да бъдете хванати неподготвени от внезапния прилив на тревожност и да си помислите, че идва от нищото.

6. Чувствате се изгубени
Да се чувстваш изгубен, е като да се скиташ през гъста, непозната гора без ясна пътека пред себе си, сякаш компасът на целта се е объркал, оставяйки те да се носиш в морето от несигурност. Плашещо, нали?

Може да се почувствате като изгубени в мъгла. Това е дезориентиращо емоционално състояние, при което дестинацията изглежда неуловима, а самото пътуване се чувства обвито в объркване. Когато имате моменти, в които просто не знаете какво да правите, къде да отидете или защо сте тук, може да имате криза на идентичността.

7. Често се питате
Друг признак за криза на идентичността е очевиден: въпросът кой сте.
Тази върволица от въпроси може да започне с питането дали всъщност сте добър човек до черти на характера като дали наистина сте откровен. Може дори да стигне до съмнение във вашите основни ценности или принципи.

Това са вашите страсти, това, в което вярвате, и когато започнете да ги поставяте под въпрос, рискувате психически и емоционален срив на психиката си.

8. Чувствате се отегчени или неспокойни
Това е особено актуално, ако когато правите неща, които преди са носили удовлетворение. Ако вече не изпитвате радост от дейности, към които сте били страстни, това може да е знак за криза на идентичността.

Въпреки че това също е признак за развиваща се депресия, депресията е признак за възникване на криза. Вече не разбирате кой сте и сте загубили чувството си за себе си.

9. Имате затруднения да отговаряте на въпроси за себе си
"Кой е любимият ти цвят?", "Харесваш ли кучетата?", „Добър ли си по математика?”... Ако тези въпроси ви завъртят в низходяща спирала на безпокойство и паника, вие сте в разгара на криза на идентичността.

Когато се съмнявате кой сте, ще ви бъде трудно да дадете на хората отговори за себе си, дори ако това са прости въпроси, на които трябва да е лесно да се отговори.

10. Вашата крилата фраза стана "Какъв е смисълът?"
Ако сте се хващали да казвате тази фраза твърде често, направете крачка назад и преценете защо изпитвате нужда да я произнесете. Ако усещате, че няма смисъл да правите каквото и да било, това може да е опасен знак за криза във вашата идентичност.

Вашата цел в живота е това, което ви кара да продължавате, което ви кара да ставате сутрин. Когато това изчезне, няма за какво да се живее.


Как да се справим с криза на идентичността
Когато става въпрос за криза на идентичността, най-важното нещо, което трябва да направите, е да си позволите да почувствате това, което чувствате. Дайте име на емоциите си. Ако се страхувате, страхувайте се. Но след това се върнете и преценете защо се чувствате по този начин.

Трябва да си дадете време, за да разберете напълно какво се случва в ума ви, така че не бързайте с нищо. Разбирането и управлението на криза на идентичността е от решаващо значение за усещането, че сте верни на истинската си същност и че се представяте ясно във всичко, което казвате или правите.

Ако смятате, че имате нужда от помощ, винаги може да потърсите психолог или психотерапевт, който най-добре отговаря на нуждите ви, и обсъдете това с него.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X