Напишете дума/думи за търсене

Особености на кризата на 7-годишното дете

Същността на всяка криза се крие в преструктурирането на вътрешния опит. Това, което е било важно за детето, става маловажно на следващия етап от неговото развитие. По това време детското съзнание се възстановява в смисъла на връзката му с външната среда.

Защо кризата на 7 години е толкова важна?

Кризата е труден период, повратна точка в развитието на детето, разделяща един възрастов етап от друг. Тя може да се разглежда като поредица от вътрешни детски промени с фини промени, видими отвън.

Как да я преодолеем

7-годишната възраст е повратна точка в развитието на малкото човече. Оказва се, че една възраст претърпява преструктуриране, за да положи основите за следващия етап.

Кризисни признаци

Лишаване от лежерност. Дете на 7 години губи простота и наивност. Поведението и взаимоотношенията му с другите стават по-малко разбираеми.
Маниери. То представя нещо от себе си, опитва се да скрие друго. Започва да става капризно, в поведението му възниква нещо неестествено.
Костелив орех. Седемгодишното дете не показва, че е лошо, а става оттеглено и неконтролируемо. Появяват се трудностите в образованието.

Поразителен знак за трудностите на седемгодишната възраст е появата на ясно различими вътрешни и външни аспекти на личността.

Особености, характерни за 7-годишната криза

Опитът придобива смисъл (то е ядосано и разбира състоянието си), така че детето има подновено отношение към собствената си личност.
Логиката на чувствата се появява за първи път. Нивото на изискванията на човека към себе си, към собствения си успех, към място в обществото се определя по време на тази криза.
Развива се противопоставянето на преживяванията.

Ключовото психообразование, породено от кризата на 7 години, е възможността и необходимостта от социално функциониране. Детето придобива социална позиция - ролята на ученик.

В хода на кризата чувствата на предучилищния живот се променят в училищни - появява се обща черта на външната среда и личността на детето.

От гледна точка на развитието средата на детето става напълно различна от момента, в който детето е влязло в следващата възрастова група.

Практически съвети за майки и татковци

- Учете детето да ръководи емоциите си с личен пример.
- Демонстрирайте активно внимание към седемгодишното дете, показвайте любовта си, стимулирайте правилното поведение, не пренебрегвайте приятелските му връзки, отнасяйте се към него като към равен.

Вие определяте качеството на знанията на децата, как се подготвят за училище в психологически, интелектуален, морален план.

Кризата е неразделен етап от развитието на личността на детето. Ето защо не трябва да се паникьосвате и да се притеснявате прекалено много за това. Заедно може да преодолеете този труден период.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X