Напишете дума/думи за търсене

5 признака, че сте отгледани от токсична майка

Токсичните взаимоотношения засягат хора от всички възрасти, но най-дълбоката травма може да бъде преживяна в детството.

Как да работим с психологическата травма и как да се отървем от оковите?

Ако не отработите детски травми, тогава отрицателна следа от тях може да остане за цял живот. Ако чувствате, че е време да промените нещо, тогава не мислите, а действайте.

Как да разберете дали сте отгледани от токсична майка?

Случва се майките да се държат твърде жестоко с децата и хлапетата да имат негативни спомени, които носят със себе си да края на дните си. Това често затруднява изграждането на здравословни, хармонични отношения с другите.

По какви признаци е възможно да се определи наличието на проблем.

1. Спомените ви от детството са свързани с негативизъм

Ако, като си спомните за майка си, имате чувство на безпокойство, раздразнение, страх - проблемът определено съществува. Хващате ли се да мислите, че ревнувате тези, които имат добри отношения с родителите си?

Мислите ли, че отдавна сте простили на майка си и се опитвате да откриете недостатъци в себе си? Най-вероятно просто се опитвате да потискате негативните емоции, като се смятате за трудно дете и вярвате, че вашата майка ви е възпитала по начина, по който е могла, защото е имала много други проблеми. Мисли като тези не лекуват травмата ви, а просто ви помагат да затворите очи пред реалността.

2. Реагирате на конфликт с подчинение или агресия

Децата, отглеждани от токсични родители, често избират дисфункционални методи за разрешаване на конфликти. Ако се опитате да избегнете конфликтни ситуации на всяка цена, тогава вашият дух е разбит като дете. Готови сте да пренебрегнете себе си и да се опитате да не се застъпвате за другите. Ако духът ви не е разбит, тогава най-вероятно сте се научили да заемете пасивна позиция в конфликта, но ако е необходимо, сте готови да проявите агресия, така че никой друг да не може да ви нарани.

3. Внимателно криете привързаността си

Любовта към токсичните майки често е условна; проявата й зависи от поведението на детето. Но се случва майката да не проявява любов, дори ако детето е успешно в нещо. В резултат на това някои деца се опитват да постигнат одобрение по всякакъв начин, докато други се опитват да избягват изобщо контакта с близки. Но във всеки случай малчуганите започват да вярват, че любовта е дефицитна стока и като възрастни ще им е трудно да приемат любов от околните.

В края на краищата, изглежда, че „приказката“ може да приключи всеки момент и тези емоционални колебания пречат на изграждането на здравословни взаимоотношения с партньорите - човек започва или да крие привързаността си, или да обвинява другия при всеки удобен случай за всичко.

4. Наслаждавате се на взаимозависими отношения

Подобна връзка възниква между пасивен и активен партньор. И двамата са емоционално зависими един от друг. Единият трябва да получи всичко, другият трябва да даде. В токсичните семейства майката е активен партньор, тя прави всичко, така че детето постоянно да се нуждае от нея и по този начин да пречи на здравословното му развитие. Във връзка с такова възпитание децата стават съзависими и могат да станат както активни, така и пасивни партньори.

5. Критикувате всички, включително и себе си

Токсичните майки винаги критикуват децата си. Психолозите казват, че всеки човек има вътрешен глас и той принадлежи на един от родителите. Децата на токсичните майки, които постоянно чуват критики, дори и в зряла възраст, се страхуват да сгрешат или да покажат, че са обидени. Самочувствието страда от това, възниква емоционална криза и повишени изисквания към другите.

Не забравяйте, че може да промените всичко. Концентрирайте се върху емоциите си, научете се да ги контролирате и осъзнайте, че не може да повлияете по никакъв начин на други хора. Приемете другите с всичките им достойнства и недостатъци и най-важното започнете да цените, уважавате и обичате себе си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X