Напишете дума/думи за търсене

6 признака на токсичното родителство

Винаги сте се чудили на семейната атмосфера у приятелите ви. Разговорите са по-други, отношенията също. Уж с нищо не са по-иначе от тези във вашата къща, а странно защо не ви се прибира в нея. Знаете, да се допускат грешки е човешко, дори родителите ги правят. Пък и те дават всичко от себе си, за да ви отгледат здрави и прави. Обаче това въобще не ви е достатъчно и съвсем не ви радва. Тях също, а с това и родителството им се получава различно. Токсично. Понякога се проявява само при единия, понякога при двамата. И дори може да не си дават сметка за това.

Изискват от вас да се грижите за тях

В това на пръв поглед няма нищо лошо. Нормално е детето да помага на майка си и баща си и да му се възлагат задачи или работа. Лошото е, когато се стига до крайност, ролите се разменят и от детето се очаква да влезе в ролята на родител.

Не позволяват да бъдете независими

Да имате свой живот и свободата да взимате свои решения е мисъл, която вади от равновесие токсичния родител. Готов е да ви тормози по сто пъти на ден, докато не склоните да следвате неговия план за действие по неговите правила. От вас се очаква не да мислите, а да изпълнявате.

Вечно са гневни и недоволни

И неудовлетворени. Никога не сте достатъчно добри, достатъчно умни, достатъчно талантливи, за да ги усмихнете. Не може да се сетите някога да са били горди с вас. За сметка на това непрекъснато искат да ви държат под контрол и напрежение с цупене, остри реплики или пълно игнориране. За капак злословят, ако се налага лъжат, по ваш адрес публично и не пропускат да изтъкнат грешките и недостатъците ви.

Вашите чувства нямат значение

Ама наистина. По-важно е какво изпитва родителят. Той има право да занимава околните със състоянието на духа си. И е готов да го прави по всяко време. Не се учудвайте, че и вие поставяте родителските емоции над собствените си. Така добре са ви облъчили токсично, че дори не помните кога за последно сте чувствали самостоятелно.

Насаждат вина и ви манипулират с нея

Никой не знае по-добре от собствените ви родители къде са слабите ви места. Имали са най-много от всички време и възможности да проверят къде се пука защитата ви и кое ви кара да се чувствате виновни. И знаят как да го използват.

Държат ви отговорни за нещастието си

И това е може би едно от най-горчивите проявления на токсичното родителство. Не стига, че собственото ви щастие бере душа под натиска на нездравото влияние, ами трябва да се нагърбите и с отговорността за безрадостното битие на собствените си родители. Не сте виновни, че ви има, нито за евентуалното разочарование на родителите ви от този факт, нито за жертвите, които е трябвало да сторят заради вас. И никой няма право да иска да се реванширате, нито да платите с лични жертви сметката.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X