Напишете дума/думи за търсене

Децата трябва да помагат у дома от 2-годишни

Уютният дом понякога означава и разхвърлян дом – особено когато в него живеят малки деца. Обаче децата, които нямат навика да помагат вкъщи, се превръщат постепенно в разхвърляни тийнейджъри, а след това и в неспособни да се справят с домакинството възрастни хора.

Не си мислете, че лишавате хлапетата от детство, като ги приучавате да се грижат за приятната атмосфера вкъщи. Най-важното е да започнете да го правите колкото се може по-рано. Децата всъщност обожават да помагат на мама, особено на 1 – 2 годишна възраст. В този момент трябва да действате така, че да укрепите това желание и да го превърнете в навик, а не да го отклоните. Не се изкушавайте да свършите сами работата, с която се е захванал малчуганът – няма съмнение, че ще го направите по-бързо и качествено. Но така ще получите задължението да се справяте сами с домашната работа завинаги.

Подкрепяйте инициативата на детето да ви помага, дори и това да е просто подражание без реален резултат. Дайте му собствени метличка, лопатка и парче плат за бърсане на прах, гответе заедно, избирайте продукти в магазина с негово участие – така то ще почувства собствената си значимост и важността на усилията му за реда у дома. Давайте му да мие чинии, дори и след това да трябва да ги измиете отново и да се справите с наводнението в кухнята. Постепенно го учете да се справя с битовата техника – заедно натискайте копчетата на пералнята, настройвайте таймера на печката, включете прахосмукачката.

Единственото условие е ясно да му обясните, че тези дейности се извършват само в присъствието и с разрешението на възрастен. Всичко това е въпрос на организация – просто прикрепете детето към себе си, когато се занимавате с домашна работа. То ще копира не думите, а действията ви и бързо ще се научи на всичко. Не лишавайте хлапето от самостоятелност. Колкото се може по-рано му позволявайте да прави всичко само – важно е това, което прави, а не дали го прави добре. Главното е да формирате навика, а качеството ще дойде с времето. Още едно задължително условие е да хвалите хлапето. За да го мотивирате, започнете да водите дневник на „добрите дела”, в който да отбелязвате ценността и важността на помощта му.

Домошарски курс за тийнейджъри

Ако сте изпуснали момента да създадете навици за помагане в детска възраст, е много вероятно да имате тийнейджър, който не пипва нищо вкъщи. Оправданията са, че нямат време от домашни и ходене на училище. Най-простият начин да се справите с проблема, е да редувате домакинските задължения. Направете график-разпределение на задачите на всеки член от семейството: например, в понеделник татко мие чиниите, мама готви, детето почиства масата и т.н. за всеки ден. Напишете седмичната програма на лист и я залепете на хладилника.

Най-разпространената грешка на много родители е да дават пари на децата си за изпълняване на домашните задължения. Важно е домакинстването да е разпределено справедливо между членовете на семейството, затова не е честно някои да получават пари за това, а други (родителите) – не. Обяснете на тийнейджъра, че любовта и отговорността към собствения дом е качество, което ще му е полезно през целия живот.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X