Напишете дума/думи за търсене

Тя, която едва не губи живота си в ръцете на насилник: "Любовта не боли, тя е грижа"

Тя е Тя. Жена. Анонимна е, защото тази история е минало, а тя не се отъждествява с миналото. И защото не се определя с това, което е преживяла.
На 20 години Тя се влюбва и заживява с мъж, който пет години по-късно започва да упражнява над нея насилие. Той е съвсем обикновен, даже по-добър - възпитан, образован, от хубаво семейство, с чудесна кариера. В тези пет години нищо не предвещава, че е склонен към агресия. Тя остава с него цели 11 години. Първоначално дори не разбира, че става въпрос за насилие - търси причините за тормоза в себе си. Страхува се да си признае, че това, което се случва, е нередно, че трябва да си тръгне, че рискува живота си. Не казва на никого, защото е убедена, че човек трябва първо сам да осъзнае какво преживява и след това може да получи помощ отвън.
Тя е 31-годишна, когато ясно разбира, че й се случва нещо безкрайно опасно и неправилно. Че тя е жертва, а не причина. Че този мъж я наранява, а не я обича. Труден път извървява до това осъзнаване, но когато събира сили да си тръгне, вече е нов човек. Днес, пет години по-късно, мисията й е да помага на други в това положение. Става част от женската организация Emprove, чиято цел е да информира и подкрепя жени в потенциално опасни връзки. Редом до специалисти, психотерапевти, ментори и други момичета, излезли успешно от подобни токсични отношения, Тя е посветена на каузата на пробуждането. Защото след 11 години в ада е разбрала, че животът се случва веднъж и всеки от нас сам носи отговорност за своя. Днес тя е посветена на живота, който никой няма право да превръща в анонимна черна статистика.

Как се присъедини към кампанията #РаноБудна на Emprove?
- Минах през доста и различни работни неща. Отскоро започнах да записвам в един тефтер какво освен това искам да правя. Едно от нещата беше "помощ за жени, говорене, споделяне". Няколко дние по-късно попаднах на Emprove във фейсбук и това не беше случайно. Веднага се свързах с тях.

Защо искаш да помагаш? Каква е твоята история?
- Преживях 11-годишна връзка с човек, който упражняваше насилие върху мен. Освен физическо, и емоционално. Доста време ми трябваше да разбера, че това всъщност не е любов, а е насилие и че аз живея с насилник. С агресор. Неслучайно използвам тази дума - насилие. Много често тя се бърка с думата случайност, лош ден, настроение, даже и с любов. Трябва да можем да разпознаваме първите знаци на една нездравословна връзка. Това правим и с кампанията #РаноБудна.
През тези 11 години аз за първи път в живота си извадих нож - не защото съм искала да нараня този човек, а защото исках да защитя живота си. Моя живот. Жените трябва да разберат, че в една подобна връзка може да изгубят живота си. Не, не е нормално някой да те удари или да те бутне по стълбите. Следващия път този удар може да е за последно.

Как започна кошмарът?


- Първия път започна с викане. Не говорим за повишаване на тон, говорим за агресивно викане, за крещене - то е показателно за човек, който е склонен към насилие. Викането минава в агресия и идва физическото насилие, което може да се изразява в удряне, в бой, в емоционално насилие. Когато ти се случи за първи път, ти не знаеш точно какво става. Хората трябва да откриват първите знаци, за да са по-будни за онова, което може да последва.

Как така не го разбираш още първия път?
- Ами то се случва веднъж, ти си казваш: "Това се случи веднъж, аз го обичам, ще му простя". И прощаваш. Намираш му оправдания: "Той е стресиран, той е нервен, всъщност аз съм виновна". Винаги обръщаш вината към себе си. Поемаш я цялата. Това се повтаря втори, трети, пети път. Но пак прощаваш, пак поемаш цялата вина на света. След време осъзнаваш, че това не е свързано с умора, нервност, лошо време и т.н., а е насилие. Вътрешният ти глас говори, че не е нормално, но ти се опитваш да го заглушиш. Че трябва да си тръгнеш. Че това е НАСИЛИЕ. Но ти го заглушаваш. Много пъти. А той е най-верният ти пътеводител.

Какъв човек беше той в очите ти, преди да разбереш, че е нищо друго освен насилник?
- Виждаш един хрисим човек, от много добро семейство, с кариера. С чудесно положение, възпитание, образование. И понеже е такъв, не можеш да повярваш, че ти причинява всичко това.
Просто този човек не ти изглежда като насилник, той пред никого не изглежда така. И автоматично търсиш вината в себе си.

Това чувство за вина има ли общо и със страха, че ще останеш сама?
- Да. Имаме много страхове така или иначе. В момента, в който ясно проумееш какво се случва всъщност и че тази агресия няма да спре, и че следващия път може да не останеш жива, тогава тази вина си отива. Тя се превръща в борба да оцелееш, да си тръгнеш.

Защо не казваше на никого?
- Най-важното е да го кажеш на себе си и да го признаеш пред себе си: "Аз съм жертва на един насилник". Няма да кажеш на никого, докато не признаеш пред себе си какво се случва. Ако не го направиш, никой не може да ти помогне.
Независимо дали сме във връзка с насилник, или има друг проблем, ние обичаме да се самозалъгваме за човека до нас. Виждаме го, чак когато се отдалечим.

Какво ще кажеш на всички жени, които в момента са в такава връзка и вероятно тънат в чувство за вина и самозаблуда?
- Това, което ви се случва, не е любов. Физическото и емоционално насилие не са любов. Нито виковете, агресията, манипулациите. В много от случаите те са още по-жестоки от физическото насилие. Любовта не боли. Любовта е грижа. Човек, който обича, не постъпва по този начин.


Знайте, че стане ли веднъж, със сигурност ще се случи много пъти след това. Това не е случаен шамар или просто случайност, невнимание. Или емоция, лош ден, настроение. Това е насилие, агресия. Никой няма право да отнеме живота ви. Има много хора, които ви обичат. И никой няма да ви съди, нито обвинява, всеки близък ще ви помогне. Само поискайте да си помогнете. Носите отговорност към живота си, а следващия път може и да не оцелеете.

Как се откъсна от този мъж?
- Аз много пораснах в годините. И когато започна в мен процесът на осъзнаване, вече нищо не можеше да го спре. Трудното беше да стигна до там. Можех да бъда манипулирана всячески, докато не осъзнах ясно какво ми се случва. Че не живея нормален живот и че с нищо не съм заслужила подобно отношение.

Как биха могли жените да получат помощ в Emprove?
- Могат да се свържат с нас напълно анонимно. Имаме ментори, психолози, специалисти, които ще им помогнат и ще ги насочат. Както и жени, които съдействат през личния си опит. С кампанията #РаноБудна се опитваме да показваме първите знаци на една нездравословна връзка и по този начин да стигаме до хора, които още не са открили, че преживяват подобно нещо. Планираме да правим и събития, на които ще посрещнем заблудите очи в очи.

Хубава е думата "ранобудна", но може ли някоя жена да си каже "Ами за мен няма вече шанс, аз не се събудих навреме"?
- Никога не е късно да се спасиш и да се събудиш. Късно е, когато загубиш живота си или някой твой близък загуби живота си заради подобна случка.

Ти разбра ли защо на теб ти се случи това?
- Да, случи ми се, защото трябваше да порасна и да разбера, че нося отговорност за себе си и моят живот. Трябваше да стана по-обичащ себе си човек, по- грижещ се за себе си, по-обичащ живота. Трябваше да започна да ценя всеки миг от него. За съжаление понякога се налага да преживеем нещо ужасно, за да стигнем до тези иначе универсални изводи. Благодаря! Научих!

Промени ли се доверието ти към хората като цяло?
- След тази връзка не съм имала друга. На мен ми трябваше доста време да поработя върху себе си и да се науча да живея по по-осъзнат начин. Освен това ми е трудно да изпитвам доверие. По-будна съм за всеки, когото срещам. Всъщност през последната година срещнах човек, към когото имам безрезервно доверие, и искренно се надявам, че може пък той да е моята любов.

Той знае ли за това, което си преживяла?
- Не. Аз не искам да се оприличавам с миналото. Искам да живея само в настоящето. Миналото е само, за да ни научи.

Мислиш ли, че тепърва ще се срещнеш за първи път с любовта?
- Да, разбира се. Тепърва ми предстои да се срещна за първи път с любовта. Истинската.

"Вдъхновителки" е кампания на "24 часа" и MILA.BG, която събира историите на обикновени жени с необикновения талант да мотивират и вдъхновяват другите. Жени, които умеят да променят средата. Жени, които умеят да движат напред други жени. Жени, които са мотор за подкрепа и мощно личностно израстване. 

Кампанията "Вдъхновителки" се осъществява с подкрепата на "Филип Морис България" и Eucerin.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X