Напишете дума/думи за търсене

Историята на Десислава Алексиева - прагматичният романтик с пет деца

Дипломиран филолог, днес Деси завършва магистратура по психология, и казва, че няма да спре с образованието си. А най-впечатляващи са уроците, които научава сама за себе си и които не оставя да я отминат, колкото и да са изискващи.

Десислава Алексиева е майка на пет деца, доброволен консултант по кърмене, създател на културния център Fox Book Cafe, създател на Първия читателски клуб за деца от 0 до 3 години, прагматичен романтик.

Изкатерила върхове в корпоративния свят, Деси изоставя сигурността в името на това да покаже на децата си какво е истинският успех.

Това е история за осмеляване. За скок от топлото купе на сигурността във влажния коловоз на неизвестното. За търсенето на смисъла и неговите опорни точки. За сътворяването на промяната в себе си. За една жена, която зарязва корпоративния свят, за да направи културен център, където да работи в полза на личните си каузи – качествената литература и ранното детско развитие.

Преди 22 години Деси Алексиева попада почти на шега в голяма мултинационална корпорация и понеже е работлива, съвестна и обича да гори в това, което прави, започва неусетно да се катери по стълбичката на йерархията, а понятието „успешна кариера“ не след дълго каца върху визитната й картичка. И докато Деси катери нагоре в кариерата си, междувременно ражда пет деца. Ще кажете - „живот-мечта“! Но и животът-мечта е със срок на годност. После идва „нещото“ и носи острата необходимост от промяна.

„Нещото“ за някои жени са прословутите 40, а за други катализатор на промяната се явява някакво значимо житейско събитие. При Деси факторите, които я подтикват към генерална промяна, са няколко. Тя напуска голямата корпорация и заедно със своята партньорка Зина открива в центъра на София FOX Book Cafe - малка кафе-книжарница на два етажа. Малка на площ, гигантска по амбициите на своята собственичка. Деси, дипломиран филолог, която винаги се е вълнувала от деца, образование, психология и книги, ден след ден изгражда своя център на мечтите... Вдъхновявайки десетки жени да отстояват себе си и своите истински потребности и мечти.

Как от кожения престиж на корпоративния свят се озова в тази книжарничка на два етажа с много лисици наоколо и домашна атмосфера?

Вторият живот започва тогава, когато осъзнаеш, че имаш само един. Винаги съм била щастливка, защото винаги в работата ми съм правела неща, в които съм била добра и които са ми били интересни. Но всичко се променя и моята позиция в голямата компания беше засегната. Тогава си дадох сметка, че може би сигурността на корпоративния свят е нещо прекрасно, но аз имам много повече интереси от това, което се случваше в работната ми среда.

Още от ученическите си години съм се вълнувала от ранно детско развитие. Винаги съм се интересувала от психология, от това как учат хората, изобщо от всичко, свързано с образование и здраве. Наред с това книгите са важна част от мен. Дълги години бях спряла да чета книги и в момента, в който се завърнах към тях, коренно промених себе си. Дадох си сметка какво искам да правя, как искам да го правя, от какво имам нужда. Излязох от руслото на ежедневието и започнах да разбирам какво всъщност искам да развивам.

Винаги съм мечтала да направя кафе-книжарница. Първо заради книгите, защото като филолог имам отношение към добрата литература и към това да бъдат продавани добри книги и да се вдига нивото. И второ заради кафето, което всеки ден ми помага да бъда по-добра версия на себе си.

Какво е хубавото на това да имаш кафе-книжарница?

В годините имах свободата да работя и от вкъщи, и от офиса в Хага, и от този в Лондон, и от всяко кафене по света. И аз търсех точно такива места – кафенета, където да включа лаптопа си и да поработя, защото човек става творчески много по-отворен, когато смени средата си.

Затова искахме да създадем точно такова уютно място. Но освен кафе-книжарница ние искаме то да бъде културен център, място за срещи и център за ранно детско развитие.

Защо точно ранно детско развитие?

Защото когато се вложат сили, енергия и време в това да се развиват децата от 0 до 3 години, това дава най-добри дългосрочни резултати в развитието на човека като цяло. Тези ранни интервенции по-късно се отплащат богато. Доказано е например, че това е най-добрият прозорец за развиване на езикови умения, както и за развитие на умения за слушане и разбиране.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X