Напишете дума/думи за търсене

Мария Шик: Деца, щастливи от моите торти, ме радват колкото успешните случаи в операционната (галерия)

Тя е анестезиолог със сериозен опит. Работила е години наред в една от най-тежките и отговорни области в медицината – кардиохирургията. Днес е анестезиолог в друга област, като признава, че така й е по-лесно да съвместява работата с грижите за двете си деца и да намира време за себе си и за своите хобита. Когато свали лекарската престилка, Мария обичайно яхва колелото и отива вкъщи да прави... торти!

Нейният блог „Мери Шик“ е като празнична витрина на виенска сладкарница – шарените и сладки творения сякаш са дело на цял екип от кулинари, а всъщност тяхната създателка е научила всичко сама – между две сърдечни операции.

- Казват, че лекарите така задълбават в своята материя, която е безкрайна, че спират да развиват всякакви други хобита, но ти опровергаваш тази теория. Мария, как така лекар има блог за торти и е толкова известен с това си занимание?

Когато завърших, вниманието ми беше изцяло ангажирано от професията ми. Имах силна амбиция да успея, още повече, че поех в една по-специфична и по-рядка област. Дълго след като завърших, още не бях взела специалност. Кардиохирургията е по-различна от всички останали области и като анестезия си има специфики. Реанимацията също е по-сложна. Това да успея ми отне доста време, но бях силно мотивирана да се справя. От друга страна,

не съм човек, който може цял живот да се занимава само с едно и също нещо

Може би това е била причината да се запаля по правенето на торти с декорации. Виж, с известността и аз не знам как се случи.

- Как се отключи тази кулинарно-дизайнерска страст?

- Майка ми беше и е отлична готвачка и вкъщи винаги сме правили много сладкиши. Отдавна събирах рецепти. По едно време из интернет започнаха да се появяват снимки на торти, украсени с фондан. Тогава и двете ми деца бяха малки и започнах да любопитствам дали мога да правя такива торти за тях. Като начало пробвах за рождения ден на малката ми дъщеря през 2008 година - фигурките за онази торта направих от марципан, донесен от Холандия, и ги оцветих с боя за яйца, защото друга нямаше. После открих, че относно декорирането на торти има много информация в интернет. Изчетох всичко възможно и като попаднах на първите магазини за такива неща, имах чувството, че съм открила топлата вода. Междувременно се запознах с няколко жени, които изпитваха същата страст като мен. До днес поддържаме контакт, а някои от тях направиха от тортите свой успешен бизнес.

- Как в началото съвместяваше амбицията си в медицината и страстта към тортите?

- Тогава беше един период, когато имаше известен отлив в амбициите ми в медицината. Когато се роди малката ми дъщеря, почувствах, че ми е много тежко. Имах много дежурства и спешни повиквания посред нощ, непрекъснато трябваше да има човек, който да може да поеме грижите за децата в такива случаи. Понеже и мъжът ми тогава работеше на същия режим, а и в същата болница, ние бяхме в постоянно напрежение от организацията кой кога ще се прибере и кой как ще се погрижи за децата. Тогава минах на 6-часов работен ден и си тръгвах най-късно в 4 от болницата. В този период имах повече време за тортите.

- Имаше ли проба-грешка в правенето на тортите, когато започна?

- Първите бяха изцяло проба, но те бяха за моите деца и им се радвахме много. Бяха тотална грешка и като използване на боите, и като конструкция. Сега, като ги гледам, ми е малко смешно дори.

Тортите й стават толкова прочути, че в един момент тя получава по няколко поръчки за торти на седмица.
Тортите й стават толкова прочути, че в един момент тя получава по няколко поръчки за торти на седмица.
- Освен че в блога си показваш тортите, ти даваш и подробни обяснения как се създават. Много рядко се среща такова старание в българското блог пространство. Кое те мотивира?

За блога ме вдъхнови една съседка, която ме помоли да направя торта за нейния син. Впоследствие ми повтаряше често, че трябва да започна да правя повече торти и за други хора. Тя ме подтикна и да направя блога и ми съдейства да го оформя. Започнах с публикуването на снимки на тортите ми, но си дадох сметка, че това е просто самореклама. Реших, че

единственият смисъл е да правя снимките „стъпка по стъпка“ и да обяснявам начина на правене, за да мога да бъда полезна

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X