Напишете дума/думи за търсене

Мария Шик: Деца, щастливи от моите торти, ме радват колкото успешните случаи в операционната (галерия)

Двете й дъщери се гордеят с талантливата си майка и все по-често й помагат в поръчките на торти.
Двете й дъщери се гордеят с талантливата си майка и все по-често й помагат в поръчките на торти.
- Кога усети, че освен с тези практични съвети самата ти с това, което правиш, си вдъхновение за хората?

Когато започнаха да ми пишат с въпроси, а понякога и просто с хубави думи. Странно ми е, че много от тях нямат търпение да си търсят информацията сами. Аз в продължение на една година само съм чела. Не съм имала познат, на когото да задам тези въпроси. В първите години непрекъснато се ровех за обяснения и напътствия. А сега виждам, че хората искат цялата информация да им е сдъвкана и поднесена наготово.

- По колко торти правиш на месец?

- В момента не са много, защото напоследък смених работното място и не ми остава толкова време. Повече от една торта на седмица гледам да не правя, но имаше период, в който съм създавала и по 4-5. Аз съм нощна птица и това се случваше главно по нощите.

- Изкушавала ли си се да зарежеш медицината и да се занимаваш с нещо по-спокойно като тортите например?

- В медицината, както в момента я практикувам, ми е спокойно. Опитът си казва своето. Но понеже не ми се занимава с едно и също нещо постоянно, съм се изкушавала, да. Спря ме това, че са необходими много пари, за да започнеш нещо, което има смисъл. Установих, че мои познати, които си направиха сладкарници, а те са големи майсторки, прекарват голяма част от деня си в административна работа, а декорирането остана на заден план. В България само от декорирани торти не може да се изкарват достатъчно пари. За да печеля от такива, парчето трябва да е на цена над 15 лв, което малко хора могат да си позволят.

- Като говорим за декорация, имаш страхотен пиетет към детайла. Проявяваш ли го и в основната си професия?

- В моята работа е много важно да си спокоен, да не си страхлив и да имаш подредени действия и бърза мисъл. Там съм такава. При тортите за жалост съм доста по-припряна. Моделирането на фигурки ми се отдава лесно, но ме затрудняват някои по-прецизни детайли. Нямам търпение при изработката на захарни цветя например. А за да направиш една хубава захарна роза, е необходимо да създадеш 60 листенца, всяко да е с една идея по-различно, да ги изчакаш да изсъхнат и т.н.

Тортите на анестезиоложката предизвикват възхищение у десетките й последователи
Тортите на анестезиоложката предизвикват възхищение у десетките й последователи
- Имала ли си тежки дни, с тежки случаи, в които след това трябва да правиш торта?

- Когато е било наистина тежък ден, по-скоро не мога да правя торта. Това не ме разтоварва в този момент.

- Имаш торти на медицинска тематика. Мозъка кой го изяде?

Мозъкът беше за едно празненство по случай Хелоуин в къщи. Това ми е любима тема. Дълго време правехме големи празненства по този повод с маски, сладкиши и всичко останало.

- Има ли други твои колеги с хоби толкова различно от основното си занимание?

- Да, доста лекари имат хобита всъщност. Имам близък приятел и колега, който в свободното си време се занимава с музика, има група, издали са албум. Други сладкари обаче не познавам.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X