Напишете дума/думи за търсене

Най-добрите въглехидрати за отслабване

Няма съмнение, че въглехидратите са развили лоша слава през годините - особено благодарение на модерните диетични планове като кетодиетата. Тази репутация произтича от факта, че простите въглехидрати се усвояват много бързо, поради което нивото на глюкоза в кръвта рязко се покачва. Тялото започва да произвежда инсулин, за да я понижи и за да нормализира нашето състояние. Най-лесният начин за нашия организъм да се отърве от глюкозата е, като я преобразува в мазнини.

Съществуват обаче и сложни въглехидрати, които се усвояват по-бавно и нивото на кръвна захар не скача рязко, а расте плавно. Нивата на инсулин също са стабилни и в този случай има време да се синтезира гликоген за черния дроб и мускулите. Тази енергия е ценна, тъй като обезпечава нуждите на организма за няколко часа.

Ще намерите прости въглехидрати в десертите, сладките напитки, подсладените млечни продукти и в белите, рафинирани храни като ориз, тестени изделия и хляб. Те се намират в почти всяка храна, която наричаме „джънк“.

Въпреки че всички въглехидрати се разграждат до глюкоза, най-добрите въглехидрати за вашето здраве са тези, които ще ядете в най-близкото до природата състояние: зеленчуци, плодове, варива, бобови растения, неподсладени млечни продукти и 100% пълнозърнести храни като кафяв ориз, киноа, пшеница и овес. Те съдържат много фибри - полезното гориво, което помага на пробиотиците на тялото ни да оцелеят и да работят за нас.

Препоръчва се да консумираме около половината от общите си калории за деня под формата на въглехидрати. А това са най-здравословните от тях, които не само са полезни за здравето, но и ще ви държат ситост, тоест с тяхна помощ ще сваляте килограми.

Овес
Овесена каша с банан и горски плодове е една от най-добрите закуски, които може да имате вие и вашето семейство. Пребиотичните фибри в овеса спомагат за подхранването на пробиотиците в тялото ви. Плюс това изследванията свързват бета-глюкана в овеса с понижаване на холестерола.

Картофи
Те са източници на протеини, фибри, калий и други ценни хранителни вещества. Включвайте ги в менюто си всеки ден. Разбира се, избягвайте да ги пържите.

Киноа и грах
Това са зърнени култури, богати на протеини, фибри, витамини и минерали. Ценен източник на витамин В.

Сушени сливи
Те са пълни с калий, калций и магнезий. Сините сливи са дар от природата за нашите кости, за перисталтиката, за нормалното кръвно налягане. Редовното хапване на сушени сливи може да помогне за намаляване на риска от сърдечни заболявания и диабет тип II.

Варива
Бобовите растения като боб, леща, нахут и грах са богати на протеин и пълни с фибри, минерали и В-витамини, които спомагат нервната и мускулната система. Да не говорим, че една опаковка боб може да струва три пъти по-малко от пилешкото, рибата или телешкото месо, а ви осигурява същото количество протеини.

Тиква
Една чаша обикновено тиквено пюре съдържа повече витамин А от чаша къдраво зеле и повече калий от един банан. При това има само 83 калории и около половин грам мазнини. В допълнение съдържа желязо и бета-каротин, важен антиоксидант за вашето зрение и кожа.

Елда
Ползите от елдата са безкрайни. Използвайте я към овесените ядки на закуска, вместо ориз в манджата, както и за сгъстяване на някои ястия. Тя е богата на фитонутриенти, фибри и ключови антиоксиданти, свързани с намаляване на риска от хронични заболявания.

Цвекло
То е чудесен източник на витамин С, антиоксидантът, свързан с повишаване на имунната ви система и подпомагане на кожните клетки да се регенерират.

Кисело мляко
Киселото мляко е чудесен избор за въглехидрат, защото осигурява на организма лактоза – млечна захар, която получавате от млечните продукти, както и пробиотици. Киселото мляко е с висока стойност на протеини, но ако спазвате диета, избирайте по-нискомаслените му варианти.

Банани
Те ни дават калий и магнезий - две хранителни вещества, които са от съществено значение за доброто здраве на сърцето. Освен това намаляват нивата на кръвната захар и подобряват храносмилането. Един средно голям банан има малко над 100 калории. Те са с ниско съдържание на калории и високо съдържание на хранителни вещества и фибри, което означава, че ни правят сити и... по-слаби.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X