Напишете дума/думи за търсене

Емоционалните последици от повтарящ се спонтанен аборт

Спонтанното прекъсване на бременността е събитие, което засяга приблизително десет до 15 процента от бременните жени. Пет процента от тази група обаче страдат от тях многократно. Поради тази причина се изучават емоционалните последици от повтарящия се спонтанен аборт, които водят до голямо психологическо износване.

По правило след спонтанен аборт се оценяват физическите последици за жената, тъй като съществува риск от вътрематочна инфекция или може да се наложи кюретаж. Въпреки това психологическите последици от безплодието често не получават професионално внимание. Това може да има сериозни последствия.

За повтарящ се спонтанен аборт се говори, когато една жена е загубила три или повече бременности. За да се счита за спонтанен, той трябва да е неволен и да се появи преди 20-та седмица от бременността. Или плодът тежи по-малко от 500 грама. Ако тези условия се появят, това се счита за вътрематочна смърт на плода.

Емоционалните ефекти от повтарящия се спонтанен аборт
Докато плодът наближи 20 седмици, родителите са имали време да създадат идентичност за него в съзнанието си. Виждали са ултразвук, изпъкналостта на корема на майката вече се вижда и може би вече знаят пола на детето. Всичко това допринася то да се възприема като бъдещ член на семейството, независимо, че все още не е напълно развито.

В някои случаи при жените се появяват повтарящи се ирационални мисли, които могат да ги накарат да се съмняват в много аспекти. Ако този вътрешен диалог продължи с течение на времето и не бъде идентифициран, това може да доведе до ниско самочувствие, тревожност или депресия.

Освен това, когато настъпи спонтанен аборт, всеки член на двойката преминава през вид траур, подобен на този при смъртта на любим човек. Някои от най-честите симптоми са:
• Шок или неверие по време на спонтанния аборт
• Тъга
• Чувство на безпомощност
• Чувство за вина
• Отчаяние

В някои случаи траурът за неродена рожба може да продължи до една година. Към това се добавя фактът, че при повтарящи се спонтанни аборти депресивните симптоми могат да се превърнат в заболяване, вместо да бъдат приети и признати като част от живота.


Предсказатели на патологична скръб поради повтарящ се спонтанен аборт

• Качество на връзката. Когато отношенията са лоши, всяко емоционално приспособяване към спонтанния аборт е по-лошо.
• Лична мъка. Всеки партньор ще има свой собствен начин за справяне с последствията от повтарящ се спонтанен аборт. Тези индивидуални различия могат да предизвикат конфликт между тях, като по този начин влошат ситуацията.
• Желание за бременност. Както може да се очаква, колкото по-голямо е желанието за потомство, толкова по-голяма е болката от загубата.
• Да имаш деца преди загубата. По правило тези двойки, които вече имат деца, са склонни да се справят малко по-добре със спонтанния аборт, тъй като не им се налага да се изправят пред възможността никога да не могат да станат родители.
• Социална помощ. Ако страдащият има здрава и подкрепяща социална мрежа, скръбта му ще бъде по-лека.
• Личност и емоционален стил на управление. Емоционалните способности на индивида също са от значение, когато става въпрос за предсказване на депресия или патологична скръб.

Как да се справим с повтаряща се скръб при спонтанен аборт
На първо място, трябва да обърнете внимание на аспектите, които споменахме в тази статия. Трябва да имате предвид физическото си здраве, тъй като заболявания като диабет или хипертония могат да повлияят на бременността и трябва да бъдат контролирани.

Затова е добре да водите здравословен живот и да посещавате всичките си медицински прегледи по време на бременност.

И накрая, не се колебайте да се консултирате с психолог, който да ви помогне в процеса, независимо дали включва бременност, изкуствено осеменяване или спонтанен аборт. Това ще ви помогне да запазите психическото си здраве въпреки лошите моменти, през които преминавате в момента.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X