Напишете дума/думи за търсене

7 причини за кафяв вагинален секрет

Вагиналният секрет е смес от течности, която осигурява здравословна среда във влагалището. Обикновено е белезникаво-прозрачен, лепкав и без мирис. Не е необичайно тези свойства да варират в зависимост от определени промени в тялото.

Промените в цвета, текстурата и миризмата често предизвикват безпокойство за милиони жени. В повечето случаи се дължат на доброкачествени процеси, така че обикновено не са причина за тревожност. Въпреки това, когато те са много чести или са придружени от други симптоми, това трябва да е причина за посещение при гинеколог.

Основните причини за кафяво течение

1. Останки от последния цикъл
Комбинацията от остатъци от кръв от менструация заедно с нормалното вагинално течение може да причини кафяв цвят на течностите.

Последните емисии на цикъла обикновено имат по-тъмен цвят. Това се дължи на естественото окисляване на кръвта, което я кара да стане кафява или дори черна.

Ако кафявото течение се появи в началото или дни след менструалния цикъл, това е напълно естествен симптом. Това не е нищо повече от следи от вагинално течение, които са се окислили по време на преминаване навън. На кръвта й е необходимо повече време от нормалното, така че нейният цвят, текстура и дори мирис са различни.

2. Хормонален дисбаланс
Друга възможна причина за кафяво течение се крие в хормоналния дисбаланс. Хормоните са химически пратеници, които променят или модифицират функционирането на клетките и органите. Например естрогенът помага за стабилизиране на лигавицата на ендометриума.

Ако имате естрогенен дисбаланс, ендометриумът може да се отдели в различни части по време на цикъла или може да се забави за няколко дни. И в двата случая това води до промени в цвета, текстурата и миризмата. Може да получите кафяви петна или необичайно кървене.

Симптоми на тези промени:
• Наддаване на тегло и повишен апетит
• Внезапна загуба на тегло
• Нередовни менструални цикли
• Нарушения на съня (главно безсъние)
• Акне
• Суха кожа
• Нощни изпотявания
• Умерена или тежка умора
• Промени в настроението
• Промени в дебелината на косата
• Липса на концентрация
• Загуба на либидо
• Главоболие


3. Инфекциозни процеси
Различни инфекциозни процеси могат да причинят промяна в цвета на вагиналното течение. Бактериалната вагиноза, вагиналната кандидоза и трихомониаза са най-често срещани. Някои полово предавани болести също могат да причинят такива промени, като гонорея и хламидия. В повечето от тези случаи обаче цветът на секрета е различен и не е непременно кафяв.

4. Използването на контрацептиви
Хормоналните контрацептиви причиняват серия от промени, които често се пренебрегват. През първите месеци на употреба те причиняват промени във вагиналното течение. Това може да промени цвета и миризмата, така че не е необичайно да придобие кафеникав тон.

Междуменструалното кървене също е често срещано, което може да предизвика допълнителни съмнения и несигурност. Ако наскоро сте започнали контрацептивен режим, възобновили сте го или сте избрали да използвате друга марка, те вероятно са отговорни за тази промяна.

5. Ендометриоза
Това е състояние, което възниква, когато тъканта, която покрива матката (ендометриум), расте далеч от матката. Например върху яйчниците, във фалопиевите тръби (най-често) или тъканта, облицоваща таза. Според проучвания до 10% от жените страдат от това заболяване.

Сред най-характерните му симптоми са силната болка и промените в менструалния цикъл. Ако не се лекува навреме,
може да доведе до безплодие.

6. Синдром на поликистозните яйчници
Хормоналните промени, предизвикани от това състояние, причиняват промени във вагиналното течение. Вашата кожа, менструални цикли и дори метаболизъм могат да бъдат засегнати.

Синдромът на поликистозните яйчници е сред причините за кафяво вагинално течение. Той причинява нередовна менструация, промени във вагиналното течение, болка в таза, излишно окосмяване, наддаване на тегло, акне, кафяви петна по кожата и безплодие.
15-20% от жените по света страдат от това хетерогенно разстройство.

7. Имплантационно кървене
То се случва, когато оплодено яйце се имплантира в стената на матката, за да започне процеса на бременност. Не всички жени го изпитват.

Този процес се случва между 10 и 15 дни след зачеването и се характеризира с леко кървене, което обикновено е кафяво или други нюанси.

Други възможни причини, които трябва да имате предвид
• Перименопауза
• Спонтанни аборти и извънматочна бременност
• Чужди тела се задържат във влагалището (тампони, контрацептивни пръстени и други)
• Рак на маточната шийка
• Кисти на яйчниците

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X