Напишете дума/думи за търсене

8 начина да увеличите шансовете си за забременяване

Имаше време, в което на подрастващите момичета им се проповядваше престъпно грешно, че ако докоснат техен съученик, ще забременеят. Слава богу, тези варварски времена отминаха и вече всички са наясно, че забременяването, за добро или за лошо, не се случва толкова лесно.
Кои са осемте неща, които трябва да знаете, ако се опитвате да заченете или планувате скоро да започнете с този процес, както и да повишите фертилността си.

Спрете да пушите
„Пушенето на цигари влияе върху качеството на яйцеклетките“, казва д-р Ейми Д. Ейвазадеш. „Този навик намалява драстично количеството яйца и може да доведе до извънматочна бременност.

Използвайте презервативи
Очевидно не, когато всъщност се опитвате да забременеете. Но освен ако не сте в дългосрочна, сериозна връзка, д-р Ейвазадеш съветва да ползвате кондоми. „Ако правите секс без предпазни мерки, излагането на полово предавани инфекции може да затрудни забременяването по естествен път “, обяснява тя. Това е така, защото хламидиите и гонореята (две от най-често срещаните полово предавани инфекции) могат да причинят запушване на тръбите. И ако фалопиевите тръби са блокирани, тогава ембрионът не може да влезе в матката (т.е. няма бебе).

Проверете здравето си
Преди да започнете да планирате бременност, направете си профилактичен преглед. Уверете се, че вашият ИТМ е в нормата и че нивата на кръвната ви захар, кръвното налягане и холестерола са в рамки.

Подберете правилно времето

Да, ако трябва да правите секс по часовник, със сигурност не говори особено за спонтанност и забавление, но ако се опитвате да заченете, тогава е по-добре да сте сигурни, че правите секс, когато овулирате. При повечето жени това е около 14 дни преди следващия им цикъл, но може да получите по-добра представа за вашия прозорец за плодовитост с тест за овулация, направен у дома. Може също така да проследявате базалната си телесна температура и да отбелязвате гъстотата на вагиналния секрет.

Намалете стреса и кортизола

Високите нива на кортизол могат да повлияят на плодовитостта. Когато вашата симпатикова нервна система е активирана, тялото ви е в режим на „битка”, което ще повлияе значително на хормоните и тялото ви няма да е в оптимално състояние за плодовитост.
Опитайте се да намалите стреса с медитация, йога упражнения и достатъчно сън.

Пропуснете лубрикантите
Според д-р Ейвазадеш дори смазващите вещества, които твърдят, че не убиват сперматозоиди, всъщност могат да видят сметката на плувците на партньора ви. Вместо това тя препоръчва да се използват продукти, за които е доказано, че не накърняват качеството на спермата като кокосово масло и зехтин.

Тествайте се
Безплодието може да бъде резултат от основно хормонално, надбъбречно, щитовидно или генетично състояние. Тествайте се дори за хранителни дефицити, непоносимост към храни, токсини, т.е. тежки метали, нива на хормони, функция на щитовидната жлеза и генетични мутации. Знанието е сила.

Хранете се здравословно
Не забравяйте да консумирате много плодове, зеленчуци и добри протеини. Нисковъзпалителна диета, богата на здравословни мазнини като сьомга, зехтин и орехи, също може да помогне на репродуктивното ви здраве.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X