Напишете дума/думи за търсене

Раждания ала Богородица – новите майки

Тези от вас, които са гледали сериала „Джейн Девицата”, знаят историята на едноименната героиня.
Джейн беше инсеминирана случайно и забременя, но истината е, че все повече жени раждат деца, без изобщо да са имали полов акт.

Някои от тях още в ранния си пубертет решават да изчакат специалния мъж, с когото ще създадат семейство, и отлагат отнемането на девствеността си. Това не би било проблем, ако когато го намеря, те са все още в детеродна възраст. Има и такива жени, които не успяват да срещнат правилния за тях човек, но искат да станат майки, докато все още имат този шанс, подлагайки се на асистирано зачеване, въпреки че са девствени.
Това набиращо скорост явление възбуди полемика в отделни религиозни кръгове, заклеймявайки този начин на забременяване като богохулно, защото тези жени се опитвали да се правят на Дева Мария.
Че девиците се подлагали на инвитро процедури, което по презумция би трябвало да бъде запазено за двойки, които се опитват да заченат, но без успех.

"Какво е детето за тези жени? Плюшено мече, което избират от рафта в магазина? Посланието от природата е за мъж и жена да имат дете, а човечеството прави се по-смели крачки да изопачи това. Намалената роля на бащата не носи нищо добро за детето. Накъде води този път”, е яростното мнение по въпроса на Жозефин Кинтавал – член на групата Comment on Reproductive Ethics.

Има и хора, които твърдят, че девственото раждане влияе неблагоприятно на детето. Как? Не е известно.

Професор Адам Бален, председател на Британското дружество за фертилитет, оспорва идеята, че девствените раждания не са добри за детето. „Има жени, които искат да имат деца, които не са в традиционни отношения – или нямат партньор, или са в еднополови връзки. Има добри доказателства, че децата, заченати с донорска сперма, преминават добре през детството и по-късния живот, без конкретни притеснения или проблеми. Всички клиники за фертилитет са длъжни да предоставят внимателен скрининг и консултации преди такава терапия."

Очевидно е, че ако една жена иска да премине през скъпите (дори ако са субсидирани) и често болезнени инвитро процедури, тя ще се замисли надълго и нашироко за това, на което се подлага.
Родителството не е лесна работа и невинаги е забавно, но някои жени имат отчаяна нужда да бъдат майки.

Трябва ли да чакат вечно, надявайки се, че всичко ще си дойде на мястото или трябва да се възползват от съвременния медицински напредък?
Много хора имат свои версии за това какво е семейната единица, но докато детето получава любовта и грижите, които заслужават, няма значение дали имат традиционната майка и баща.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X