Напишете дума/думи за търсене

Кога има опасност от инфекции с дрожди след секс?

Вагиналната кандидоза е много често срещана, тъй като засяга 75% от жените в даден момент от живота им. Ранното откриване и правилното лечение се справят с нея до няколко дни.

В нормалното си състояние вагината съдържа променливо количество дрожди. Когато те достигнат прекомерни количества, това може да доведе до инфекция, която е неудобна и дразнеща.

Най-често срещаният вид гъбична инфекция е от кандида.
Важно е обаче да се изясни, че вагиналната кандидоза не се счита за болест, предавана по полов път.

Какво е вагинална кандидоза?
Вагиналната кандидоза, или вагинална инфекция с дрожди, е инфекция, която е резултат от прекомерното присъствие на различни видове гъбички Candida, най-честата от които е Candida Albicans.

Често тези инфекции се появяват, когато имунната система е слаба или когато редица обстоятелства позволяват прекомерно възпроизвеждане на този вид дрожди, които вече присъстват естествено в чревната флора и вагината.

Вагиналната кандидоза засяга 3 от всеки 4 жени в даден момент от живота им. При много жени това се случва поне три пъти.
Като цяло тези инфекции са склонни да са леки и симптомите им се подобряват за няколко дни, без допълнителни усложнения.

Докато вагиналната кандидоза не е болест, предавана по полов път, рискът от заразяване с гъбични инфекции след секс от всякакъв вид е по-голям. Това е особено вярно в случай на контакт между устата и гениталиите. Възможно е да се разпространи инфекцията от един партньор на друг, ако не прилагате подходящи превантивни мерки.

Въпреки че не е често срещано явление, гъбични инфекции могат да се появят и върху пениса, а също и на скротума. Те причиняват зачервяване, подуване и сърбеж в областта .

Вагиналната кандидоза е заболяване, което възниква в резултат на прекомерния растеж на гъбичките Candida Albicans. Въпреки че не е полово предавана болест, тя може да се разпространи чрез сексуален контакт.

Причините за гъбични инфекции
Вагината естествено съдържа гъбички и бактерии в различни пропорции. Количеството на тези различни видове микроорганизми, които присъстват, отговарят за баланса. Например Lactobacillus действа, за да предотврати прекомерния растеж на гъбичките.

Ако този баланс е нарушен, тогава той създава идеалните условия за размножаване на определени микроорганизми, като гъбичките Candida. Този прекомерен растеж и проникването на тези дрожди в най-дълбоките клетъчни слоеве води до вагинална кандидоза.

Основните факти, които могат да доведат до този вид инфекция, са:
• Промени в баланса на бактериалната флора. Използването на антибиотици за лечение на други видове инфекции може да доведе до промени във вагиналната лигавица, което води до образуване на тази дрожди.
• Хормонални промени. Инфекциите с дрожди са по-чести при жени с високи нива на естроген. Това може да се случи и при бременни жени и тези, които са подложени на някакъв вид лечение за стимулиране на производството на този хормон.
• Компрометирана имунна система поради ХИВ, затлъстяване, диабет, рак или лечение, включващо кортикостероиди.
• Промени в pH-то на вагината. По-алкализираното вагинално pH ще улесни размножаването на дрожди, които водят до вагинална кандидоза.


Симптоми
• Гъст, на бучки, без мирис вагинален секрет.
• Кремаво бяло покритие във влагалището и вулвата.
• Възпаление, сърбеж и дразнене на вулвата.
• Болезнено уриниране.
• Неудобни сексуални отношения.
• Напукване или лезии върху срамните устни.

Вагинална гъбична инфекция може да причини дразнене в областта, както и промени във вагиналното течение на жената и дискомфорт по време на секс.

Лечение на гъбични инфекции
Вагиналната кандидоза се лекува лесно в рамките на няколко дни. Когато имате гъбична инфекция, тогава трябва да посетите вашия гинеколог. Той ще направи правилна оценка на състоянието ви.

Лекарите препоръчват да се въздържате от секс по време на лечебния процес. Това означава, че трябва да избягвате както орален, така и вагинален секс, тъй като триенето може да причини повече дразнене в засегнатата област. Също така е важно да се отбележи, че някои кремове, използвани за лечение на гъбични инфекции, съдържат масла, които могат да причинят увреждане на определени видове презервативи.

Предотвратяване на гъбични инфекции
• Носете памучно бельо.
• Често сменяйте тампони и превръзки.
• Увеличете хигиенните мерки по време на менструация.
• Избягвайте използването на груби сапуни и парфюми в областта на гениталиите.
• Намалете консумацията на захар.
• Водете здравословен начин на живот, имайте балансирана диета и спортувайте редовно.

И така, може ли да се заразите с гъбични инфекции след секс?
Отговорът е „да”.
Както стана ясно, гъбичните инфекции не се класифицират като болести, предавани по полов път, тъй като могат да се разпространят чрез други начини на заразяване. Въпреки това сексуалният контакт е един от начините за разпространение на вагинална кандидоза.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X