Напишете дума/думи за търсене

Митове за оралния секс и неговите последици за здравето

Митовете за оралния секс не са от вчера, не са от днес.

Някои твърдят, че това е най-ужасното нещо, което може да се случи на човек, други пък вярват, че ако практикуват тази разновидност на плътски ласки, ще забременеят! Къде е истината?

1. Оралният секс е лош
Тотално невярно. Всъщност това е доста естествен начин да изразите своята сексуалност. Той е приятна и удовлетворяваща дейност, която съществува в повечето култури по света. Хората го правят от началото на съществуването си.
Хората трябва да го правят отговорно, с уважение, хигиена и с необходимите предпазни мерки. Разбира се, и двете страни трябва изрично и ентусиазирано да се съгласят да я практикуват.

2. Няма риск от полово предавани болести

Оралният секс често се възприема като алтернатива на проникването, за да се предотврати бременност. По принцип изглежда безпроблемно, но обърква хората, независимо дали са опитни или не.
Проблемът идва от това, че много млади хора практикуват секс без обвързване, без да поддържат необходимите хигиенни и защитни мерки. Следователно здравето им е изложено на риск, дори ако няма проникване.

Така че практикуването на орален секс с добре познат любовник не е лошо, вредно е само когато го правите с малко познати за вас интимни партньори.

Освен това хората трябва да имат предвид, че фелациото и кунилингусът са еднакво рискови както за индивидите с рани в устната кухина, така и по време на менструация.
Рискът е особено висок за онези, които правят орален секс на някого със сифилис.

3. Защитата не е необходима
Един от основните митове за оралния секс е, че „не е нужно да използвате защита“. Има презервативи, специално проектирани за кунилингус, които са доста лесни за използване и които не намаляват удоволствието.

4. Няма нужда първо да си миете зъбите
Много хора не вземат предвид, че трябва да си мият зъбите преди да правят орален секс. Това помага за отстраняването на остатъци от храна от устата.
Не бива обаче да почиствате с конци, тъй като триенето на венеца може да причини рани и да отвори вратата за всякакви инфекции.


5. Анилингусът е по-хигиеничен
Някои хора смятат, че анилингусът (известен също като „черна целувка“) не е рискован.
Това обаче е мит. Съществува риск от заразяване с инфекции като амебиаза, чревни паразити, сифилис, херпес и човешки папилом, които причиняват кондиломи в гърлото.

Оралната любов, приложена върху ануса или перинеума, няма да причини заразяване с ХИВ, но този, който я прави, е с висок риск от заразяване с полово предавани болести и стомашно-чревни инфекции.

Нещо важно
По отношение на предишната точка, друг често срещан мит за оралния секс е, че той причинява рак. Това не е напълно изключено, но изследователите казват, че нито един самостоятелен фактор не води до рак, независимо от неговия вида. Има няколко свързани фактора.

Например човешкият папиломен вирус може да причини рак на устната кухина (включително ларинкса или гърлото). Не може обаче да се каже, че оралният секс е единственият фактор, който би повлиял на развитието на карцином. Има много други фактори, които трябва да се вземат предвид.

Съвети за безопасен орален секс
• Избягвайте оралния секс, ако в устата ви има отворени рани като кухини, ортодонтски апарати...
• Уверете се, че в гениталиите на любовника ви няма порязвания, рани, секрети или възпаления.
• Поддържайте хигиена и бъдете предпазливи. Не почиствайте с конци или четка венците и зъбите непосредствено преди да правите орален секс. Това би могло да отвори всякакви лезии в устната кухина. Просто изплакнете с вода за уста преди и след акта.
• Използването на презерватив винаги е добра идея, не само по време на проникването.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X