Напишете дума/думи за търсене

Какви са причините за розовото вагинално течение?

Розовото течение обикновено се причинява от хормонални фактори, свързани с промени в менструалния цикъл.
Когато не е придружено от други симптоми, това не представлява риск за здравето.

Жлезите на женската репродуктивна система произвеждат вагинално течение, което действа като лубрикант и протектор. Розовото течение е очаквана промяна в определени моменти от месеца.

В зависимост от етапа на менструалния цикъл, консистенцията на течността варира от водниста до гъста. Когато има нездравословна промяна, свързана със заболяване, често има промени в гъстотата, цвета, миризмата и текстурата на секрета.

Причините за розово течение
Те са различни и невинаги са признаци на заболяване. Освен ако розовото течение не е придружено от други симптоми като треска, коремна болка, лоша миризма или сърбеж, обикновено това се дължи просто на хормонални епизоди.

1. Овулацията може да причини розово течение
Когато розовото течение се появи в средата на менструалния цикъл (приблизително две седмици преди очакваната дата на менструация), това съответства на овулацията. В този случай това се дължи на освобождаването на яйцеклеткатаот разкъсания фоликул и преминаването й към матката през фалопиевата тръба. В този случай има леко кървене.

Когато влезе в контакт с нормалното вагинално течение, това леко кървене генерира розово течение. Освен това в този случай често има други симптоми:

• Болка в долната част на корема или гърба
• Коремни спазми, подобни на менструалните
• Чувствителност на гърдите

2. Признак за началото или края на менструацията
Ако розовото течение се проявява непосредствено след края на менструацията, това се дължи на изхвърлянето на остатъци от кръв, които понякога остават незабелязани. Цветът става по-светъл с течение на дните.

В резултат на това интензивността му намалява. Въпреки това, когато розовото течение премине в кафяво, вместо да стане прозрачно, това може да се дължи на бактериална инфекция.

В началото на менструацията кървенето може да не е силно. Следователно смесването на светлата кръв с вагиналния секрет дава бистър розов секрет.

3. Хормоналните дисбаланси могат да причинят розово течение
Нивата на различните женски хормони са отговорни за регулирането на етапите на менструалния цикъл. Естрогенът участва в увеличаването броя на клетките на ендометриума (най-вътрешния слой на матката), гърдите и яйчниците.

Намаляването на нивата на естроген причинява розово течение. Това се случва, защото има леко кървене, тъй като ендометриумът се отделя, предизвиквайки фалшива менструация.
Хормоналният дисбаланс има много възможни причини и може да се дължи на следното:
• Лоша диета
• Ниско тегло
• Синдром на поликистозните яйчници
• Хипотиреоидизъм
• Интензивна спортна дейност
• Хроничен стрес
• Неправилен прием на контрацептиви

4. Използването на хормонални контрацептиви
Розовото течение може да бъде причинено от употребата на хормонални контрацептиви, особено тези с само прогестоген или ниски нива на естроген.

Промяната в контрацептивите също може да причини розово течение. То може да се регистрира до първите три месеца след промяната.

5. Менопауза

Менопаузата причинява розово течение, тъй като има намаляване на женските полови хормони. Намалените нива на естроген причиняват отделяне на ендометриума и леко кървене.

6. Кървенето при имплантиране на ембриони може да причини розово течение
То се появява точно след фертилния период, т.е. след овулацията. Това се дължи на имплантирането на оплодената яйцеклетка в ендометриума.
Имплантирането на ембриони обикновено е между 6-7 ден след оплождането, така че това розово течение се появява близо до очакваното начало на менструацията.

Обикновено изчезва за по-малко от седмица и цветът става постепенно по-светъл. Различава се от менструацията, защото менструацията става по-обилна с течение на дните.

7. Бременност
Хормоналните промени, свързани с бременността, особено през първия триместър, могат да доведат до розово вагинално течение поради повишено производство на естроген и постоянни хормонални вариации. Това обаче обикновено е леко кървене, което не продължава много дни.

В края на бременността има изхвърляне на слузната запушалка, което може да причини гъсто розово течение, което понякога е дори жълтеникаво. Това „изгонване” показва, че раждането е на път да започне.


8. Следродилно течение
Розовото течение е много вероятно да се появи в следродилния период поради отделянето на слоевете на матката след раждането на бебето. Това води до наличието на характерно вагинално течение, с кръв в различна степен, което се нарича лохии.

9. Тазова възпалителна болест
Тазовото възпалително заболяване е вагинална инфекция, която се „издига” през женския полов тракт (матка, фалопиеви тръби и яйчници) и може да се разпространи в корема. Счита се за болест, предавана по полов път.

Проявява се с розово течение, което понякога става жълтеникаво или зеленикаво, както и лоша миризма, хронична болка в таза и кървене по време на полов акт.

В случаите на това заболяване има болка, защото инфекцията излиза извън вагиналния регион и се установява в матката, но може да достигне до коремната кухина.

10. Спонтанен аборт
През първите 12 гестационни седмици може да настъпи спонтанен аборт. Той причинява кървене под формата на розово течение със съсирване и интензивна болка в корема.

11. Вагинални инфекции
Гъбички, бактерии или вируси могат да причинят вагинални инфекции. Въпреки че кървенето не е често срещано в тези случаи, може да има розово течение.
Освен това са свързани и други симптоми:
• Болка в долната част на корема
• Треска
• Сърбеж и парене
• Отвратителна миризма
• Болка по време на полов акт

12. Извънматочна бременност
Извънматочна бременност се отнася до имплантирането на ембриона извън маточната кухина. Може да се появи в шийката на матката, една от фалопиевите тръби или в коремната кухина. Проявява се със светло розово течение, липса на менструация и болка в долната част на корема.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X