Напишете дума/думи за търсене

Секс по време на менопауза

Аз съм много сексуална жена, но се чувствам безпомощна, признава читателка на британския вестник “Гардиан”. Жената търси съвет от медицинските консултанти на изданието, защото се страхува, че нейният партньор ще започне да ѝ изневерява, тъй като тя се намира в постменопауза. “Използваме смазка, но той казва, че тя не работи и усеща съпротива да проникне в мен. Аз съм вдовица, но 24 години съм била омъжена и никога не съм имала сексуален проблем по време на брака. Сегашното положение ме кара да се чувствам неадекватно и несигурно. Моля, помогнете”, пише дамата, пожелала анонимност.

Да ѝ се помогне, се заема Памела Стивънсън Конъли, американска психотерапевтка, лекуваща сексуални смущения. Тя съветва жената да използва въображението си и да се опита да накара своя партньор да прави същото, както и да търсят решение на проблема заедно.

“Единствените неща, от които се нуждаете, за да постигнете удовлетворение от любовта, са творчество, откритост и желание за експериментиране.

Има много възможни пози за проникване и поне една от тях ще работи за вас. Старайте се да бъдете отворени за еротични ролеви игри, които могат да гарантират, че сексът далеч не е скучен. И спешно се срещнете с вашия лекар, за да обсъдите вашата вагинална сухота. Има начини да се коригира това, например чрез хормонална терапия или чрез локални кремове”, обяснява Конъли. Тя подчертава, че всички жени, попаднали в такова положение, заслужават да се чувстват по-малко сами и безпомощни.

За съжаление обаче, много често се случва точно обратното. Тъй като навлизането в критическа възраст е съпроводено с понижено либидо и ниско самочувствие, някои дами предпочитат просто да се откажат от секса. Други се концентрират да се справят с останалите симптоми при климакс като емоционална нестабилност, горещи вълни и трупане на килограми. Трети пък възприемат засечките под юргана за нормални с напредване на възрастта или пък нямат самочувствие да търсят открито помощ. Обикновено се допитват до интернет какво да правят или до приятели, които са минали вече по този път. Това, за съжаление, невинаги работи и някои дами се обричат на години страдание само защото не са имали смелост да потърсят навреме професионална помощ.

В този ред на мисли носителката на “Оскар” Гуинет Полтроу е много права, като казва, че менопаузата се нуждае от ребрандиране. От представяне по нов начин, който да позволи на жените и през този период от живота им също да са щастливи и пълноценни във всичко, което правят. Американската актриса има амбицията да се захване с тази нелека задача, базирайки се на собствения си опит. “На 46 години съм. Намирам се в перименопауза и вече усещам хормоналните промени в тялото си, смяната на настроенията, потенето. Въпреки това смятам, че менопаузата има много лоша слава. Тя определено се нуждае от ребрандиране. Просто в обществото ни няма добри примери – жени, които да представят положителната страна на нещата. След 40-ата година много неща се променят.

Когато продължаваш да се обичаш и се грижиш за себе си правилно, неразположенията не са толкова тежки”,

обясни тя в специален видеоклип към своите последователи.

Безспорно външният вид на Гуинет и животът ѝ могат да послужат за вдъхновение на много дами, които поглеждат в бездната на критическата възраст. Само преди 5 г. тя бе избрана от списание “Пийпъл” за най-красивата жена на света. В края на септември се омъжи за филмовия продуцент Брад Фалчък, с когото започна връзка през 2014 г., след като се разведе с фронтмена на “Колдплей” Крис Мартин. Майка е на 14-годишна дъщеря и 12-годишен син.

Ако зад посланието ѝ за менопаузата не прозираше маркетингов интерес, вероятно щеше да е перфектната жена за нейното ребрандиране. Видеото на актрисата обаче е по повод нов проект на компанията ѝ Goop, насочен към жените в критическа възраст. Освен съвети от нетрадиционната медицина се предлагат пакет от продукти, съдържащи билки, витамини, минерали и адаптогени, които помагат за справяне с горещи вълни, промени в настроението и преумората. Терапията за месец с тях струва 90 долара, но продажбата им в Европа все още не е разрешена. Което не е изненадващо, защото холивудската звезда от години има проблеми, че разпространява недоказани лечебни терапии. Даже наскоро Goop бе задължена да плати 145 хил. долара по извънсъдебни споразумения с клиенти. Причината е, че са им продавани нефритени вагинални яйца за хормонално балансиране и регулиране на менструалния цикъл, както и есенция за борба с депресията, без да има научни доказателства за ползата им.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X