Напишете дума/думи за търсене

Менопаузата и лъжите, свързани с нея

Менопаузата е време на физически и емоционални промени за жените.
Тя настъпва, когато менструалният цикъл на жената приключва и се диагностицира, след като менструацията е спряла за 12 месеца подред. Този процес обикновено настъпва след 45-годишна възраст и се дължи на спирането на производството на яйцеклетки от яйчниците. Повечето жени гледат на пристигането на този етап с тревога, тъй като има много митове за менопаузата, фалшива информация за симптомите и какво наистина може да се случи след края на менструалния цикъл.
Кои са митовете, на които не бива да вярваме?

1. Колкото по-късно е първата менструация, толкова повече време ще отнеме, за да се стигне до менопаузата
Много жени смятат, че ако първата менструация дойде на 15-годишна възраст, началото на менопаузата също ще се забави. Това обаче не може да бъде сигурно, тъй като времето от появата на първата менструация до пълното й изчезване обикновено варира значително при различните жени.

Проучване, публикувано в „Клиники по акушерство и гинекология на Северна Америка”, показва, че фактори като възраст на майката, индекс на телесна маса, диета, консумация на цигари, наред с други, могат да окажат влияние върху възрастта, когато менструацията спира.

2. Сексуалното желание намалява или дори свършва
Това е още един от често срещаните ни митове за менопаузата. Някои хора смятат, че когато цикълът на жената спре, тя ще влезе във фаза на апатия, когато става въпрос за секс. По-скоро ще изпитате вагинална сухота, която прави половия акт болезнен. Помолете вашия гинеколог да ви препоръча лубрикант.

Вагиналната атрофия е състояние, което засяга повече от половината жени в менопауза.

От друга страна, трябва да се отбележи, че липсата на либидо или сексуално желание може да бъде свързана с хормонален дисбаланс, който може да бъде лекуван. Ето защо е важно да се консултирате с лекар.

3. Горещи вълни са един от основните симптоми
Тази идея е много разпространена. Трябва обаче да се отбележи, че това невинаги е така, тъй като някои жени не изпитват този симптом или не го забелязват, защото е доста лек.

Въпреки че приблизително 1 от 4 жени изпитва горещи вълни в началото, някои жени могат да получат горещи вълни много години след настъпването на менопаузата или изобщо да не се сблъскат с тях.


4. Всички жени наддават на тегло
Това е една от основните тревоги на жените, когато мислят за този етап. Самата менопауза не причинява наддаване на тегло, но причинява натрупване на мазнини в корема.

Това е така, защото нивата на естроген са засегнати, измествайки съхранението на мазнини към стомаха и вече не се фокусира върху бедрата и бедрата.
С течение на времето метаболизмът се забавя, което може да затрудни контрола на наддаването на тегло.

5. Не е нужно да се пазите
Както вече стана ясно, за да знаете със сигурност, че преминавате през менопауза, трябва да нямате менструация 12 месеца подред. Ако през това време има няколко цикъла, няма да се знае със сигурност, че сте достигнали менопаузата.

Ето защо е важно да продължите да използвате контрацептивни методи, защото, въпреки че плодовитостта намалява с възрастта, все още ще има шанс за бременност.

Използването на контрацептивни методи ще бъде необходимо, докато има пълна сигурност за менопаузата.

Възможно ли е да се контролират симптомите на менопаузата?
Въпреки че симптомите на менопаузата не могат да бъдат предотвратени или елиминирани, добрите здравословни навици - редовна физическа активност и балансирана диета, помагат на жените да се чувстват по-добре и по-добре да понасят промените.
• Опитайте се да поддържате подходящо тегло
• Упражнявай се редовно
• Носете удобни, хладни дрехи, за да контролирате топлината
• Практикувайте йога и медитация

Важно е да се изясни, че менопаузата не е болест, нито е краят на етап от живота ни, нито краят на нашата младост. Просто е време, когато тялото ще се нуждае от малко повече внимание и грижи. Въпреки това, ако се появят необичайни или непоносими симптоми, ще трябва да се консултирате с лекар.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X