Напишете дума/думи за търсене

Най-добрите добавки за жени по възрастови групи

На всеки етап от живота женското тяло има свои собствени специални нужди от определени вещества. Какви витамини и минерали са необходими за подрастващи, фертилни или напреднали във възрастта жени?

Тийнейджърски години
Юношеството е жизненоважно време за здравословно развитие на костите. Фокусирането върху адекватен прием на калций и витамин D може да насърчи здравословния им растеж и да намали риска от остеопороза и фрактури по-късно в живота.

Калций (Ca)
Калцият се локализира главно в костите и зъбите. Той присъства в кръвта, работи при мускулна функция, вътреклетъчно предаване на сигнал, сърдечна контракция, вазодилатация (разширяване на кръвоносните съдове). Хранителни източници на калции са млечните продукти, кръстоцветните зеленчуци. Дневният прием за калций е 1300 mg за жени на възраст от 9 до 18 години.

Витамин D
Подобно на калция, витамин D е от съществено значение за правилното развитие на костите. На тийнейджърите се препоръчва да консумират 600 IU на ден.Източници на този витамин са слънчевата радиация, мазната риба (пъстърва, сьомга).


Важно! Витамин K2 е от съществено значение при вземането на витамин D. Той насърчава костната калцификация и свежда до минимум калция в кръвоносните съдове.


Жени 20-30 години
По време на репродуктивния период жените имат повишена нужда от желязо (Fe) и фолиева киселина.

Желязо
Нуждата от желязо е най-голяма при жените над 19 години в репродуктивна възраст. ДНевният прием за жените в тази възрастова група е 18 mg на ден и 27 mg за бременни жени. Хранителни източници на желязо са стридите, говеждото месо, спанакът, черният шоколад, бобовите растения. Ако една жена има необичайно тежки менструации, тя е изложена на риск от недостиг на желязо.

Пренатални добавки
Ако една жена планира да забременее, ще се наложи да приема пренатална добавка. В нея се включват минералите цинк, желязо и калций, витаминн С и витамини от група В. Фолиевата киселина е отговорна за репликацията на ДНК и помага за намаляване на риска от патологии на невралната тръба при плода.

Важно! Доказано е, че оралните контрацептиви, известни още като хормонални контрацептиви, изчерпват нивата на някои хранителни вещества, включително В6, В12, фолиева киселина и цинк.

Жени над 40 години
Тези дами имат специални хранителни нужди, защото наближават менопаузата и показват забележими признаци на стареене.

Колаген
Добавките с колаген имат ефекти против стареене. Колагенът е един от структурните компоненти на кожата, осигурява нейната здравина и еластичност. С годините при жените концентрацията на този протеин в кожата намалява, така че тя става тънка и груба.

Омега-3 мастни киселини
Хранителни източници на омега-3 са мазната риба (херинга, сьомга), лененото семе, ленът, орехите. Омега-3 са ефективни за намаляване на риска от сърдечни заболявания чрез повишаване нивата на липопротеини с висока плътност, понижаване на кръвното налягане и понижаване на триглицеридите. Тези мастни киселини са ефективни срещу когнитивното стареене.

Жени 50-60 години
Запазването на костната маса и предотвратяването на възпалението са от съществено значение за жените на възраст между 50 и 60 години. Калцият (Ca) и куркуминът са важни добавки на тази възраст. На жените над 50 години се препоръчва да консумират поне 1200 mg калций на ден за поддържане на костната маса.

Калций
След менопаузата синтезът на естроген намалява и разграждането на костите се ускорява. Жените на възраст над 50 години се препоръчват да приемат Са за поддържане на костната маса.

Куркумин
Той е компонент на куркумата, който има противовъзпалителни ефекти и поддържа функцията на мозъка и ставите. Въвеждането на куркумин в диетата в продължение на 8-12 седмици намалява проявите на артрит (болки в ставите, възпаление). Куркуминът е полезен за профилактика и лечение на невродегенеративни разстройства (болест на Алцхаймер).
Жените се съветват да спрат приема на желязо след менопаузата, освен ако не е предписано друго от техния лекар.

Жени над 70 години
Запазването на чистата маса и предотвратяването на фрактури е основен приоритет за жените на тази възраст.

Витамин D
След 70 години нуждата от витамин D нараства от 600 IU на 800 IU на ден. Витамин D, когато се комбинира с калций, е доказано, че подобрява минералната плътност на костите и намалява фрактурите при жени в менопауза. Витамин D е ефективен срещу когнитивен спад.

Протеин
Свързаната с възрастта прогресивна мускулна загуба, известна като саркопения, е сериозен проблем при възрастните хора. Дневният препоръчителен прием на протеини е 0,8 g / kg, но много експерти предполагат, че възрастните хора трябва да консумират 1,2 до 2,0 g / kg на ден, за да поддържат мускулната маса. За една жена това възлиза на 81 до 136 г протеин на ден. Ако ви е трудно да консумирате достатъчно протеини на ден под формата на храна, протеиновите добавки могат да ви помогнат.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X