Напишете дума/думи за търсене

Косопад - причини и начини да го спрем

Косопадът (алопецията) може да засегне само скалпа или цялото ви тяло и може да бъде временен или постоянен. Той се появява като резултат от наследственост, хормонални промени, медицински състояния или като нормална част от стареенето. Всеки може да загуби коса на главата си, но това се случва по-често при мъжете. Когато говорим за плешивост, това обиконвено означава прекомерна загуба на коса от скалпа.

Наследствената загуба на коса с възрастта е най-честата причина за оплешивяване. Някои хора предпочитат да оставят косата си да пада, други я прикриват с прически, грим, шапки или шалове. А трети избират едно от наличните лечения за предотвратяване на по-нататъшна загуба на коса или възстановяване на растежа. Преди да се заемете с лечение на косопад, говорете с вашия лекар за причината за загубата на коса и възможностите за лечение.

Косопадът може да се появи по много и различни начини в зависимост от това, което го причинява. Може да се появи внезапно или постепенно и да засегне само скалпа ви или цялото ви тяло. Признаците и симптомите на косопад може да включват:

  • Постепенно изтъняване на косата в горната част на главата

Това е най-често срещаният тип косопад, засягащ хората с напредването на възрастта. При мъжете косата често започва да отстъпва по линията на челото. Все по-често срещаният модел на косопад при по-възрастните жени е намаляващата линия на косата (фронтална фиброзираща алопеция).

  • Кръгли или неравности плешиви петна

Някои хора губят коса на кръгли или неравности плешиви петна по скалпа, брадата или веждите. Кожата ви може да стане сърбяща или болезнена, преди косата да падне.

  • Внезапно капане на косата

Физически или емоционален шок може да доведе до капане на коса. Шепи коса може да започнат да падат при сресване или измиване на косата или дори след леко придърпване. Този тип косопад обикновено причинява цялостно изтъняване на косата, но е временен.

  • Косопад на цялото тяло

Някои състояния и медицински лечения като химиотерапия може да доведат до загуба на коса по цялото тяло. Косата обикновено расте отново.

  • Петна от лющене, които се разпространяват по скалпа

Това е признак на трихофития, гъбично състояние по кожата. Може да бъде придружено от накъсана коса, зачервяване, подуване и др.

Кога да посетите лекар

Посетете вашия лекар, ако страдате от постоянна загуба на коса. За жени, които изпитват отдръпване на линията на косата (алопеция с фронтална фиброза), говорете с вашия лекар за ранно лечение, за да избегнете трайна плешивост.

Говорете и с вашия лекар, ако забележите внезапна или неравномерна загуба на коса или по-голяма от обичайната загуба на коса при миене на косата. Внезапната загуба на коса може да сигнализира за медицинско състояние, което изисква лечение.

Причини за косопада

Хората губят от 50 до 100 косми на ден. Това обикновено не се забелязва, тъй като едновременно расте нова коса. Косопадът възниква, когато новата коса не замества косата, която е паднала.

Косопадът обикновено е свързан с един или повече от следните фактори:

Семейна история (наследственост)
Най-честата причина за загуба на коса е наследствено състояние, което идва със стареенето. Обикновено се случва постепенно и по предсказуеми модели - отдръпване на линията на косата и плешиви петна при мъжете и изтъняване на косата по короната на скалпа при жените.

Хормонални промени и медицински състояния
Различни състояния може да причинят постоянна или временна загуба на коса, включително хормонални промени поради бременност, раждане, менопауза и проблеми с щитовидната жлеза.

Лекарства и добавки
Загубата на коса може да бъде страничен ефект на някои лекарства като тези, използвани при рак, артрит, депресия, сърдечни проблеми, подагра и високо кръвно налягане.

Много стресиращо събитие
Много хора изпитват общо изтъняване на косата няколко месеца след физически или емоционален шок. Този тип косопад е временен.

Прически и лечения
Прекомерните прически или прически, които стягат косата ви плътно, може да причинят тип косопад, наречен тягова алопеция. Процедурите за коса с горещо масло също може да причинят падане на косата. Ако се появи белези, загубата на коса може да бъде постоянна.

Тези съвети може да ви помогнат да избегнете предотвратими видове косопад:

Бъдете нежни с косата си. Избягвайте да я дърпате и скубете, особено когато косата ви е мокра. Широкозъб гребен може да помогне за предотвратяване на издърпването й. Избягвайте тежки процедури като навиване или изправяне с маша, обработка с горещо масло и т.н. Ограничете напрежението върху косата, което й причиняват ластици, шноли и плитки.
Посъветвайте се с вашия лекар за лекарства и добавки, които приемате, които може да причинят загуба на коса.
Защитете косата си от слънчева светлина и други източници на ултравиолетова светлина.
Спрете да пушите. Някои изследвания показват връзка между тютюнопушенето и плешивостта при мъжете.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X