Напишете дума/думи за търсене

Кофеинът спира косопада

Сутрините на много хора започват с чаша ароматно кафе. Но освен да ни ободрява, то има и много други плюсове. Дори се оказва активен агент срещу косопад.

Средностатистическият човек губи между 50 и 100 косъма всеки ден основно докато се къпе и реши косата си. При смяна на сезоните, хормонален дисбаланс или стрес този процес се засилва. Препоръчва се да се избягват прекалено енергичното разресване, къпането с много гореща вода, както и честото боядисване или използване на изсветляващи агенти. Освен това се оказва, че може да използваме неочаквани помощници в борбата с косопада.

Изследване, публикувано в International Journal of Dermatology, категорично показва, че кофеинът стимулира растежа на косата. Учените използват космени фоликули от мъже, проявяващи ранни симптоми на косопад. По време на опитите изложили фоликулите на агенти с кофеин и установили, че това стимулира растежа на косъма.

Все пак специалистите подчертават, че за да се наситят космените фоликули с необходимите количество кофеин, ще са необходими поне 60 чаши кафе на ден. Затова те съветват, вместо да се пие прекалено много кафе, то да се използва за директно втриване в кожата на главата.

Масажи и маски

Препоръчва се да втривате смляно кафе директно в корените на косата поне веднъж дневно в продължение на месец, за да има видим резултат. Кафето може да бъде добавено към шепа шампоан за по-лесно нанасяне на кожата. Необходимо е да го оставите да подейства поне няколко минути, преди да го отмиете. Някои дори си правят маски с варено кафе и затоплен зехтин, като оставят сместа да действа поне 30 минути върху цялата коса. Така се заздравява косъмът и се придава блясък. Необходимо е отмиване с шампоан.

Другият вариант е да се използват различни продукти за коса с кофеин, но все пак трябва да се провери далие съдържат достатъчно от активния агент.

Внимание за кръвното

Лекарите обаче подчертават, че кофеинът много бързо прониква през кожата и масаж с кафе може да се окаже по-ободряващ дори от чаша от напитката. Затова с тази процедура трябва да внимават хората с високо кръвно. След масажа може да се стигне до рязко покачване и дори до хипертонична криза.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X