Напишете дума/думи за търсене

Терапия срещу косопад

При смяна на сезоните губим средно между 80 и 100 косъма на ден. Специалистите са на мнение, че това е напълно нормално и не е повод за притеснение. Повод за тревога е когато опадалите косми са много повече и това става от самосебе си, а не например при сресване. Тогава вече говорим за косопад. „Причините за него могат да бъдат най-различни – бременност и раждане, заболяване на щитовидната жлеза, стрес, продължително боледуване, хормонален дисбаланс, неправилно хранене и др.” обяснява дерматологът д-р Слава Божинова. Един от факторите за появяването на косопад може да е носенето на шапка. „Има модели, които пречат на свободния достъп на въздух до скалпа и на активното кръвообращение на кожата. Това впоследствие води до недостатъчното хранене на косъма и до неговото опадане.” допълва специалистът.

Личната хигиена е от голямо значение за ограничаването на косопада. Поне веднъж месечно мийте косата си с жълтък или с хума. Четката за коса, гребена и кърпата, с която подсушавате косата си трябва да се използват само от вас. Посъветвайте се с дерматолог каква четка е подходяща за вашата коса, с която да си правите и масажи. По този начин ще засилите корена на косъма и кръвообращението на кожата. Консумирайте около 2 литра вода дневно, използвайте предимно меки шампоани и ограничете до минимум стилизиращите продукти – така ще имате здрава и жизнена коса. Дамите, които боядисват косите си е добре да използват бои, които са без окислители.

„В аптечната мрежа има богат избор от козметични средства, които да стимулират космения растеж, но те не са достатъчни. Необходима е консултацията със специалист-дерматолог за изясняване причините за косопада.” – категорична е д-р Божинова и разяснява, че понякога се налага да се направят кръвни изследвания, както и скенер диагностика на скалпа, за да се разбере каква е точно причината за появяването на косапада.

В последно време все повече се прави скенер диагностика, чрез която могат да се открият напълно безвредно и безболезнено заболявания на скалпа и на косъма. След нея се изготвя индивидуален терапевтичен план на всеки пациент, който може да включва – допълнителни изследвания ако се налагат, медикаментно лечение и мезотерапия.

Какво е мезотерапия

„Чрез мезотерапията в скалпа се инжектира с ултра тънки игли коктейл, съдържащ важни аминокиселини и витамини от групата Б.” – описва процедурата д-р Божинова. След 2 месеца ефектът от терапията започва да се усеща. Лекуването на косопада минава през 8 на брой сесии, които се провеждат през интервал от 10 дни. Резултатът е стимулиране на космения растеж, намаляване на косопада и укрепване на косата. Мезотерапията се препоръчва при жени със засилен косопад и алопеция (малки кръгли огнища на косопад с големината на монета б.а.) – оплешивяване, при менопаузен косопад, след спазване на драстична диета и раждане.

Забравете за сешоарите

При косопад използването на сешоар усложнява и забавя допълнително процесът на възстановяване. След баня оставяйте косата да изсъхне от само себе си. Втривайте в нея лосиони за подхранване.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X