Напишете дума/думи за търсене

Домашни рецепти за напукани пети

Голяма работа, че се грижим за кожата на лицето си, а забравяме за красотата на краката си. Не е особено вълнуваща гледката на напуканите пети. Да не говорим, че твърде често тези пукнатини може да бъдат болезнени.

Грижата за тях невинаги минава през скъпите козметични продукти. Натуралните продукти идват на помощ.

Вода за уста и оцет

Смесете 1 ч.ч. вода за уста, 1 ч.ч. ябълков оцет и 2 ч.ч. вода. Накиснете краката си за 15 мин. След това с помощта на камък от пемза свалете мъртвата кожа. Изплакнете, подсушете и овлажнете. Правете това всеки ден, докато петите заздравеят.

Във водата за уста има тимол и алкохол, което помага при борбата с гъбичките на ноктите на краката, лекува напукани пети, успокоява кожата. Киселините в оцета омекотяват сухата и мъртва кожа, което я прави лесна за ексфолиация.

Оризово брашно, мед и оцен

Смесете 3 ч.л. оризово брашно, 1 ч.л. мед и 2-3 капки ябълков оцет. Разбъркайте добре, за да се получи гъста паста. Накиснете краката в хладка вода за 10 мин и нежно ексфолирайте с пастата. Правете това 2-3 пъти в седмица.

Оризовото брашно пречиства, ексфолира и реминерализира кожата. Медът е натурален антисептик и помага за заздравяването на напуканите пети. За ролята на оцета вече стана ясно по-горе.

Банан

Намачкайте 2 зрели банана, за да се получи пюре. Задължително плодовете трябва да са узрели, защото в неузрелите се съдържа киселина, която е вредна за кожата. Внимателно натрийте пастата върху петите, в това число и пръстите без ноктите. Оставете да подейства 20 мин. След това изплакнете. Правете това всяка вечер преди лягане в продължение на 2 седмици, или докато останете доволни от резултата.

Бананът е естествен овлажнител за кожата. Съдържа витамини А, В6 и С, които й помагат да бъде еластична и добре хидратирана.

Мед

Сложете 1 ч.ч. мед леген с хладка вода. Накиснете краката си за 20 мин, като направите масаж на ходилата. Внимателно ексфолирайте с пемза. Подсушете и нанесете дебел слой хидратиращ крем. Правете това преди лягане.

Медът е естествен овлажнител, който изсмуква водата от вътрешните слоеве към външните слоеве на кожата.

Зеленчуково олио

На измити и подсушени стъпала нанесете тънък слой от олиото. Обуйте чорапи за през нощта. Правете това всяка вечер преди лягане.

Олиото с охота абсорбира кожата. Повечето видове съдържат витамини А, D и Е, което помага за подхранването й и за създаването на нови клетки.

Сода бикарбонат

Прибавете 3 с.л. сода в хладка вода, разбъркайте добре, за да се разтвори подправката. Потопете краката за 15 мин, след това ексфолирайте с пемза. Изплакнете и подсушете. Правете това 2 пъти в седмицата.

Содата е ексфолиант, който премахва мъртвите клетки, притежаващ антивъзпалителни свойства. Освен това неутрализира миризмата на краката.

Гел от алое вера

Накиснете краката в хладка вода и изстържете с пемза мъртвата кожа. Подсушете и нанесете тънък слой гел от алое вера. Обуйте чорапи и легнете. Измийте с хладка вода на сутринта. Правете това всяка вече преди лягане поне 4-5 пъти в седмицата, или докато видите резултатите.

В алое вера има витамини А, С и Е. Те имат антиоксидантни качества, а останалите компоненти в това растение притежават антивъзпалителни свойства. Един от тях – лупеолът, действа като антисептик и аналгетик.

Вазелин и лимонов сок

Накиснете краката в хладка вода за 20 мин. Изплакнете и подсушете. Смесете 3-4 капки прясно изцеден лимонов сок с 1 ч.л. вазелин. Разбъркайте добре. Нанесете сместа върху петите и другите напукани участъци. Обуйте вълнени чорапи . На сутринта изплакнете с хладка вода. Правете това преди лягане.

Вазелинът действа като овлажнител, а лимонената киселина в сока подобрява беленето на мъртвите клетки на кожата и порастването на нови клетки.

Английска сол

Сложете 1/2 ч.ч. английска сол в хладка вода. Разбъркайте добре. Накиснете краката за 15 мин. Ексфолирайте с пемза мъртвата кожа. Правете това 2-3 пъти в седмицата.

Английската сол намалява възпалението и омекотява кожата. Сулфатите помагат за премахването на токсините и тежки метали в клетките. Успокояват болката и помага на тялото да елиминира вредните субстанции.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X