Напишете дума/думи за търсене

Заразен ли е пърхотът? Води ли до косопад? И други важни въпроси за тези дразнещи бели люспички

Пърхотът е утежняващо и смущаващо състояние на скалпа. Освен това е доста често срещано явление както при мъжете, така и при жените.

Специалистите от Arlen.BG съветват да не се отчайвате, ако започнете да забелязвате странни бели люспички върху дрехите си.

Тази статия ще ви запознае с най-важните въпроси за пърхота, включващи основните причини за появата му, потенциални странични ефекти, лечения с различни шампоани против пърхот.

Какво е пърхотът?

Дисбалансираното състояние на скалпа, което предизвиква сърбеж на кожата на главата, като в последствие се образуват люспички от мъртвите кожни клетки. Това състояние не е заразно, но е много досадно и понякога трудно за лечение. Обикновено се отключва през пубертета и отшумява след 50-годишна възраст. Засилва се при по-хладно и студено време и намалява при затопляне.

Какви са симптомите за пърхот?

Кожата ни непрекъснато се възобновява. Старите клетки се изтласкват на повърхността, където се отделят от скалпа като малки незабележими люспички. Когато обновяването на клетките се случва с по-бързи темпове от нормалния процес, люспичките са натрупват, образуват се по-големи и по-мазни люспи, които стават видими, досадни и предизвикват дискомфорт.

Признаците, показващи, че имате пърхот, могат да включват:

- Сърбеж на скалпа – един от основните признаци и първият знак за последващите видими люспи.

- Зачервяване и мазни петна по скалпа, както и подуване и възпаления

- Сухота, стягане, дразнене или лющене на скалпа

- Кожните люспички може да усетите както по скалпа, така и по веждите, брадата, мустаците, подмишниците и други окосмени зони.

Симптомите могат да бъдат леки, както и да преминат в по-тежки, ако сте изложени на повече стрес, като се засилват през студените и по-сухите сезони.

Какви са причините за пърхота

Няколко неща могат да причинят пърхот – от навиците ни за измиване на косата до основни кожни състояния.

Себореен дерматит е най-честата причина за пърхота. Това състояние на кожата причинява обрив, който често изглежда червен, люспест и мазен. Получените кожни люспи могат да бъдат бели или жълти. По-малко агресивният пърхот се счита за лека форма на себореен дерматит. Лекият пърхот може да бъде премахнат с нежен ежедневен шампоан против пърхот, който ще намали натрупване на омазняването и отлюспващите се кожни клетки. Може да се наложи да опитате повече от един шампоан, докато намерите подходящия и работещ за вас. Ако това не е достатъчно, следващата стъпка е лечебен шампоан.

Трябва да сте наясно, че симптомите могат да се върнат след време и вероятно ще се нуждаете от повторно или дългосрочно лечение. При по-тежки случаи на обилен пърхот, може да се изисква и медикаментозен подход за лечение.

Друга причина за поява на пърхот е мазната кожа на главата, която е склонна към раздразнения и зачервявания. Могат да бъдат засегнати и други области на тялото, където има по-голям брой мастни жлези.

Гъбичките (Malassezia), които се намират върху кожата на главата и се хранят с омазняването от скалпа, са също сред причинителите на пърхот. Понякога предизвиква зачервявания и възпаления върху кожата, засилва растежа на кожните клетки и когато те започнат процеса на обновяване, се проявява видимият пърхот.

Сухата кожа на главата довежда до малки бели люспички, без зачервявания по скалпа и възпаления.

Контактен дерматит. Чувствителност към определени съставки от козметичните продукти за коса - консерванти, формалдехид, почистващи детергенти, изкуствени аромати, оксиданти, обезцветители в шампоана или боята за коса, могат да причинят зачервяване и лющене на скалпа.

Различни състояния на кожата, като екзема и псориазис, могат да ви направят по-податливи на пърхот.

Хигиената също може да повлияе на шансовете ви да се справите с пърхота. Недостатъчната употреба на шампоан причинява мазно натрупване върху скалпа. От друга страна, твърде честата употреба на агресивни шампоани може да изсуши скалпа и отново да доведе до пърхот. Решението е да намерите баланса между нежния почистващ шампоан, който поддържа косата и скалпа оптимално овлажнени.

Стрес или болест. Пърхотът също може да се влоши, когато сте стресирани или болни поради отслабена имунна система.

Диетата играе своята роля, тъй като дефицитът на витамин В или цинк може да доведе и до пърхот.

След като разберете основната причина за пърхота, би могло по-лесно да го лекувате.

Заразен ли е пърхотът?

Не, пърхотът не е заразен. Той е по-скоро изключително дискомфортно състояние, отколкото повод за притеснение за какъвто и да било вид епидемия. Не може да предадете пърхот на никого и няма да прихванете белите люспички от приятелите и близките си, които вече ги имат.

Причинява ли пърхотът косопад?

Пърхотът сам по себе си не е причина за загуба на коса. Въпреки че е възможно едновременно да имате косопад и пърхот, няма причина и следствие между двете състояния. Но сърбежът, който причинява, може да доведе до нараняване на космените фоликули, което да доведе до повишена загуба на коса.

Понякога косопад се наблюдава при тежки случаи на себореен дерматит . За разлика от типичния лек пърхот себорейният дерматит (по-тежката форма на пърхота) може да бъде значителен, като засегне лицето, скалпа и понякога дори цялото тяло. В допълнение към пърхота могат да се появят по-плътни люспи, зачервяване и мазно жълти плаки. Загубата на коса може да се увеличи при хора с андрогенна алопеция (състояние, което причинява плешивост по мъже и жени).

Как се лекува пърхотът?

Шампоаните против пърхот са най-често срещаните възможности за лечение на сърбящ, люспещ се скалп. Те се класифицират според активната съставка, която съдържат:

Шампоани, базирани на цинк (Pyrithione): Те съдържат антибактериалното и противогъбичното средство цинков пиритион, който елиминира гъбичките на скалпа, причинители на себореен дерматит.

Шампоани на основата на катран: Въглищният катран забавя растежа на кожните клетки и предотвратява натрупването им и образуването на мазни петна. Подобни шампоани са подходящи за тъмни коси. Ако имате светла коса, този вид шампоан може да причини промяна в цвета (обезцветяване). Освен това може да направи скалпа по-чувствителен към слънчева светлина.

Шампоани, съдържащи салицилова киселина – ексфолиращ агент, който се грижи за мащабното почистване на скалпа от пърхот. Подходящ е за по-мазен скалп и коса, тъй като може да предизвика прекалено изсушаване на скалпа и дехидратирана кожа на главата. Избягвайте този тип шампоан, ако сте със светла коса, може да причини промяна на цвета.

Шампоан със селен сулфид – противогъбично средство за борба срещу гъбичката Malassezia. Използвайте тези продукти според указанията и изплакнете добре след измиване с шампоан, тъй като те могат да обезцветят косата и скалпа.

Шампоан с кетоконазол. Този шампоан е предназначен да убие гъбички, причиняващи пърхот, които живеят на скалпа ви.

Шампоани с масло от чаено дърво - маслото от чаено дърво е антисептично, противогъбично и антимикробно етерично масло, което спомага за ефективното елиминиране на гъбичките, причиняващи пърхот и себореен дерматит.

Може да се наложи да експериментирате с различни видове шампоани, докато откриете точния. Ако един вид шампоан работи за известно време и след това загубва своята ефективност, опитайте да редувате от два вида, за да не изграждате толерантност.

Независимо от причината за пърхота, както и от избора на шампоан, абсолютно задължително е да хидратирате скалпа и косата си с балсам, за да избегнете прекомерно изсушаване на кожата на главата.

Нужно ли е посещение на лекар

В повечето случай пърхотът не се смята за сериозно медицинско заболяване. Лекият тип пърхот е лечим и без посещение на лекар. Разбира се, може да посетите вашия дерматолог, ако състоянието ви не се подобри след редовна и продължителна употреба на качествен лечебен шампоан, за който не е необходима рецепта.

Как да предотвратитие пърхота завинаги?

След като вече имате или сте имали пърхот, вероятността да го получите отново в бъдеще е голяма. Няма лек за пърхота, но добрата новина е , че редовната употреба на шампоани, решаващи този проблем, може да ви помогне да го контролирате.

Как да контролирате пърхота?

Може да предприемете стъпки, за да намалите риска от развитие на пърхот или да го контролирате:

Използвайте шампоан за ежедневна употреба: Ако имате мазен скалп и косата ви е склонна към по-често омазняване, ежедневното почистване с нежен шампоан може да помогне за предотвратяване на пърхота. Правете масаж на главата, за да предизвикате отслюспване и измиване на пърхота с пяната на шампоана.

Прилагайте терапии против пърхот: Различни видове пречистващи и успокояващи лосиони, флуиди, серуми и масла за скалпа, които ще спомогнат неговото балансиране и здравословно състояние.

Ограничете стилизантите: Козметиката за оформяне и стилизиране обикновено се натрупва върху косата и скалпа, запушва порите на главата и предизвиква излишно омазняване, което води до мазен пърхот.

Управлявайте стреса: Стресът глобално повлиява здравето ни, като отслабва имунната ни система и ни прави податливи на редица неблагоприятни състояния и заболявания. Може да направи скалпа ви по-чувствителен и да помогне за предизвикването на пърхот да влоши съществуващите симптоми. Опитвайте се да контролирате стреса чрез релаксиращи техники, йога, медитация и дишане.

Яжте здравословно, дори да сте на диета: Осигурявайте достатъчно количество цинк, витамини от група В и някои видове мазнини, които ще помогнат да намалите пърхота.

Събирайте слънце: Слънчевата светлина може да е добра за контролиране на пърхота. Тъй като излагането на ултравиолетова светлина уврежда кожата и увеличава риска от рак на кожата, не прекалявайте със слънчевите бани. Вместо тях просто прекарайте малко време на открито. И не забравяйте да носите слънцезащитни продукти за лице, коса и тяло.

X