Напишете дума/думи за търсене

Какво да очакваме от перманентния грим

Перманентният грим, познат още като микропигментация, е козметична процедура за създаване на дълготраен грим на очите, веждите и устните.

Техниката може да се използва и медицински (наречена „медицинска микропигментация“) върху зона на кожата, засегната от здравословно състояние. Например може да се използва за:

  • Създаване на вид на зърно за жени, които са имали мастектомия
  • Създаване на илюзията за коса на хората с косопад
  • Камуфлажни белези или участъци от кожата, засегнати от витилиго

Важно е да сте абсолютно сигурни, преди да си направите перманентен грим, защото:

  • Може да избледнява по малко всяка година и да се наложи да доплащате, за да го поддържате.
  • Няма гаранция, че ще постигнете желания ефект.
  • Грешки е трудно да се поправят - ще трябва да се подложите на лазерно или химическо премахване, за да поправите евентуални недоразумения.
  • Стиловете на грим се променят с течение на времето. Например гъстите, добре очертани вежди може да не са модерни след 5 години.

Безопасност

Намерете уважаван специалист, който практикува в чиста, безопасна и подходяща среда.
Медицинската микропигментация изисква специфично обучение, затова проверете обучението и квалификацията на практикуващия. Освен това проверете при личния си лекар дали медицинската микропигментация няма да попречи на планирано лечение.

Не правете перманентен грим, ако сте предразположени към келоидни белези.

Трябва да се направи и тест с пластир с алергени, за да сте сигурни, че не сте алергични към пигмента.

В деня на манипулацията

Ще ви бъде нанесен локален анестетичен крем, за да изтръпне кожата ви. След това практикуващият ще рисува върху кожата ви с помощта на хирургическа писалка.

Стерилна игла за еднократна употреба ще бъде поставена под горните слоеве на кожата, за да се отложат пигментирани гранули. Пигментът обикновено е железен оксид, който е най-малко вероятно да предизвика алергични реакции и кървене.

Процедурата отнема няколко часа.

Обикновено ще ви трябват 2 приложения на разстояние между 4 и 6 седмици, както и лечение за поддръжка или допълване след 1 до 3 години, което ще струва допълнително.

По-късно

Вашият практикуващ ще нанесе бариерен крем. Ще бъдете посъветвани да го прилагате 2 пъти на ден, ако почувствате, че зоната изсъхва и ще продължите да го използвате до 14 дни или докато зоната напълно не зарасне.

На мястото може да почувствате сърбеж или сухота.

Първоначално цветът може да изглежда много интензивен. Необходими са около 4 седмици, докато цветът избледнее до постоянния си нюанс.

Околната зона може да бъде зачервена и малко подута веднага след лечението и (в зависимост от процедурата) за няколко дни след това. Може да има и леки петна от кръв през първия ден.

Ще трябва да избягвате директни струи от душ или накисване във ваната, тъй като това може да премахне пигмента или да увеличи риска от инфекция. Също така ще трябва да избягвате хлорирана вода (като плувни басейни) и излагане на слънчева светлина, докато областта не зарасне напълно.

Може да отнеме около 2 седмици, за да се излекува напълно, след което ще можете да следвате обичайната си рутина и да използвате козметични продукти.

Рискове

Възможните рискове от перманентен грим са: разочароващи резултати (грешките може да са трудно поправими), инфекция - кожна реакция, като подуване, напукване или мехури грануломи, алергична реакция към пигмента - но това е рядко, тъй като тестът с пластири обикновено го показва предварително Някои хора получават подуване или парене в третираната зона, ако имат ЯМР сканиране, но това също е рядкост.

За всички рискове от перманентния грим четете тук.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X