Напишете дума/думи за търсене

"Захарното лице" - как ни състарява

Всички отдавна знаем, че захарта е вредна за организма. Излишъкът причинява наддаване на тегло и уврежда зъбите. Тя нарушава метаболизма, саботира работата на органите и системите в организма. Освен това значително ускорява стареенето на кожата.

Гликацията е сложен и необратим механизъм на взаимодействие на глюкозата с протеини, клетки, ДНК и липиди, което причинява втвърдяване на съединителната тъкан и увреждане на клетъчно ниво. В същото време колагеновите влакна се уплътняват, появяват се мимически бръчки и мазнините и течността в подкожния слой намаляват.

Ползите и вредите от глюкозата

Консумацията на въглехидрати и захари е от съществено значение за нормалното функциониране на нашето тяло. Глюкозата е източник на енергия и строителен материал за клетъчните структури. Когато се комбинират с протеини, полизахаридите участват в образуването на колаген и еластин, а също така помагат в производството на хиалуронова киселина.

Не самата глюкоза причинява вреда на тялото, а нейното излишно количество и крайни продукти на гликация, които не се отделят нито от клетките, нито от организма. Те постепенно се натрупват в тъканите и органите и нарушават метаболизма, причиняват хипоксия (недостиг на кислород), увреждане и смърт на клетките.

До около 30-годишна възраст гликацията не вреди на дермата, но когато започне едновременно с настъпването на промени, свързани с възрастта, тогава всички увреждащи процеси се ускоряват. Крайните продукти на гликация се прикрепят към колагена и еластина и кожата бързо губи своята стегнатост, младост и свежест. В допълнение, тя е по-силно повлияна от увреждане от ултравиолетовото лъчение.

Захарно лице

Употребата на рафинирана захар и продукти, които я съдържат, се отразява не само върху фигурата, но и върху лицето. Следите от захар стават видими по кожата: колагенът губи своята мекота и еластичност, лицето старее бързо.

Освен това се появяват и фина мрежа от крехки и чупливи кръвоносни съдове, кожата е лошо подхранена, нарушава се микроциркулацията й.
Образуват се бръчки и бразди, появяват се възпаления и обриви,
губи се еластичността, появява се отпуснатост и увисналост. Тенът се влошава, става вял и жълтеникав.
Прави сухата кожа твърде тънка, мазната - груба, люспеста и зачервена.
Ефективността на козметичните процедури се губи.

Как да забавим процеса на стареене на кожата?

С възрастта жените са склонни да купуват скъпа козметика за грижа за кожата и прибягват до пластична хирургия. Всички тези процедури имат временен ефект, тъй като се оказва само външно влияние, а процесът на стареене започва вътре в тялото. За да се забави спадът на свежест, свързан с възрастта, е необходимо значително да се намали консумацията на захар и храни, които я съдържат.

Невъзможно и излишно е напълно да се откажат от захарите, но трябва да се консумират само здравословни храни. Експертите смятат, че в дневния обем на храната не трябва да има повече от 10% от прости захари. За мъжете количеството захар не трябва да надвишава 60 г на ден, а за жените - не повече от 50 г. Изглежда, че това не е много малко, но трябва да се има предвид, че половин чаша лимонада съдържа 40 г захар. И ако броите сладкиши, плодове, хляб и готови продукти, подсладени напитки и полуфабрикати, тогава тази норма е надвишена многократно.

Многобройни изследвания потвърждават връзката на процесите на гликация с различни нарушения във функционирането на организма и свързания с тях риск от сериозни заболявания. Затова съвременната медицина и козметологията търсят активни съставки, които ги забавят и минимизират вредните ефекти на гликирането.

Учените са доказали, че билковият екстракт от червен корен е в състояние да предпази организма от продукти на гликация и оксидативен стрес. Помага също и за намаляване на увреждането на кожата, причинено от ултравиолетово лъчение. Освен това лекарите твърдят, че витамините от група B могат да забавят механизма на гликиране.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X