Напишете дума/думи за търсене

Как се променя лицето ни с годините

Стареенето е неизбежно и първите признаци, които забелязваме по лицето си, включват двойни линии между веждите, тъмни кръгове под очите, отпускане на кожата в бузите и брадичката и т.н. Дори ушите ни се разтягат малко по-дълги, докато хрущялът в тях расте. И, разбира се, появяват се бръчки.

Тези външни промени се причиняват от „сеизмични“ движения, случващи се под кожата на лицето ви. Гравитацията и генетиката диктуват част от случващото се и нищо не може да се направи, но два важни фактора, които ускоряват стареенето на лицето, са под наш контрол: начинът на живот и околната среда. Нездравословното поведение като придобиването на прекомерно голямо количество тен, тютюнопушенето, злоупотребата с вещества и стрес и неправилното хранене, които причиняват дисбаланс в нивата на хормоните, отнемат младежкия ни вид.

Ето какво можете да очаквате да се случи с кожата с течение на времето:

Костите
С годините костите мигрират, губят маса и стимулират промени в лицето ви. Загубата на костна маса на лицето може да доведе до прибиране на челюстната линия и разширяващи се очни гнезда. Това кара очите да изглеждат хлътнали, а вас – уморени. Ъгълът на костите под веждите също намалява, което допринася за намръщени линии на челото, увиснали клепачи и набраздяване в ъгъла на очите.

Мускулите
Когато костите се оттеглят, мускулите ги следват – те губят обема, силата и еластичността си. Разхлабените лицеви мускули и загубата на мускулна маса са двата основни фактора за провисване на лицето, особено в бузите.

Мускулната слабост ни кара да изглеждаме като сънливи, защото веждите и горните клепачи се отпускат. Да не говорим за двойната брадичка, причинена от увиснала кожа под шията. Най-големите промени с мускулите започват между 40 и 50.

Мазнината
Лицето на бебето е възхитително кръгло и пухесто. Лицевата мазнина остава равномерно разпределена през младостта. След средата на 40-те ни години мазнините по лицето започват да губят обем и се свличат надолу, като се натрупват около брадичката, челюстта и шията.
Кожата, която някога беше гладка и стегната, става увиснала, тънка, прозрачна, без блясък. Още по-лошото е, че мазнините, които се струпват в долната половина на лицето, предизвикват провисвания, които не изглеждат добре.

Бузите
Въпреки че генетиката дава различни опции, при повечето жени бузите са склонни да бъдат една от първите части на лицето, които се променят, докато остаряваме. С течение на времето лигаментите се разхлабват и мастната тъкан започва да се стича надолу, което прави бузите да изглеждат плоски и кухи.

Носът
Съединителната тъкан, поддържаща носния хрущял, отслабва с напредване на възрастта, което води до увисване на върха на носа. Това също може да доведе до свиване на страните на носа навътре, което пък затруднява дишането. Носът може да изглежда по-голям и широк с напредване на възрастта, докато околните области на лицето се свиват като обем.

Очите
Първите признаци на стареене на лицето почти винаги са в областта на очите. Кожата на клепачите е супер тънка и може да се разхлаби с времето. Мускулите в областта на очите също могат да се разтегнат с остаряването, което затруднява пълното отваряне на очите.

Загубата на обем на мазнини, при която долният клепач се среща с бузата, в комбинация с изтъняването на кожата създават забележими тъмни кръгове, тъй като кръвоносните съдове стават по-видими. Отпуснатата кожа под долните клепачи придава на лицето уморен, състарен вид.

Устните
Устните започват да губят тонус и плътност още на 30. Когато навлезете в 40-те си години, над горната ви устна започват да се оформят линии, които се задълбочават с напредване на възрастта. Ако пушите или пропускате да слагате всеки ден слънцезащитен крем, вероятно още по-бързо ще видите резултатите в тази област.

Какво е задължително да предприемете
90 процента от видимите промени в лицето ни, дължащи се на стареене, всъщност са причинени от слънцето. Ако на младини сте били почитатели на слънцето, 50-те години са времето, в което вероятно ще видите кумулативните ефекти, включително задълбочаване на линиите и бръчките, както и значително разграждане на колаген и еластин, които придават на кожата сила и еластичност. Естественият спад на естрогена при жените обикновено се случва през 50-те, което прави кожата да изглежда и да се чувства суха и води до това, че линиите и бръчките изглеждат по-дълбоки и още по-изявени.

Затова наред с всички други мерки, които може да вземете за хубостта си на старини, задължително ползвайте слънцезащита, хидратирайте се идеално отвътре и отвън и правете упражнения/йога за лице. И приемете себе си такива, каквито сте. Светлината, добротата и обичта към живота, които струят отвътре, не може да ви бъдат взети от годините. С тях ще бъдете красиви на всяка възраст.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X