Напишете дума/думи за търсене

Тънката връзка между хормоналната система и проблемната кожа

Ендокринната система влияе върху здравето, физическата привлекателност, теглото и формата и дори психо-емоционалното състояние на човек. А какъв ефект имат различните хормони върху кожата?

Когато обривите се образуват по кожата, става суха и вехта или остарява твърде рано, тогава малко хора подозират нарушение в ендокринната система. Всеки от хормоните е отговорен за няколко механизма наведнъж и те са тясно свързани помежду си.

1. Тестостерон

Принадлежи към андрогенните хормони и присъства в малки количества при жените. Тестостеронът и неговите производни влияят върху функционирането на съединителната тъкан, която синтезира колаген. Резултатът е обновяването на всички слоеве на дермата, нейната здравина и еластичност.
Ако хормоните не се произвеждат достатъчно (обикновено това става с напредване на възрастта), това забавя процесите на обновяване, кожата изсъхва, става по-тънка. Излишъкът от тестостерон кара мастните жлези да работят по-силно, което води до повишена мазна кожа и акне.

2. Естроген

Основната форма е естрадиол, от който зависи натрупването на мазнини по бедрата, различни структурни особености и т.н. Той влияе върху здравето, красотата и младостта на кожата, блокира повишеното изгаряне на мазнини, отлагането на холестерол, поддържа количеството на хиалуроновата киселина и синтеза на колаген.
Липсата на естроген влияе върху настроението, благополучието, провокира срив, безсъние, намалена физическа активност, растеж на косми в нежелани зони. Излишъкът причинява проблеми със съдовата система - разширени вени, наддаване на тегло.

3. Прогестерон

Той подготвя тялото на жената за началото на бременността, помага за поддържането и раждането на здраво бебе, докато плацентата не се формира. Причинява задържане на течности в организма и намаляване на имунитета на кожата, което влошава външния й вид. Прекъсванията в синтеза на прогестерон се отразяват моментално върху кожата: причиняват сухота, различни обриви, повишена пигментация, загуба на еластичност.

Ако бременността не е настъпила, тогава хормонът предизвиква менструация и провокира ПМС - повишено тегло и апетит, подуване, влошаване на здравето и промени в настроението. Недостигът на прогестерон причинява чуплива коса и нокти, свързани с възрастта промени в кожата.

Други хормони:

- окситоцинът е любовен хормон, който предизвиква нежност и обич у партньорите, и особено много от него се синтезира след раждането. Засилва имунитета на кожата и намалява възпалението;

- пролактин - отговаря за производството на кърма, засилва синтеза на окситоцин. Недостигът предизвиква сухота и летаргия на кожата, а излишъкът - подуване и повишава съдържанието на мазнини;

- мелатонин - произвежда се само през нощта, пълноценният сън зависи от това, следователно, външният вид. Той блокира окислителните процеси, които задействат стареенето, и регулира нивото на кортизола, което влияе на сутрешната бдителност и енергия;

- кортизол - участва в метаболитните процеси. Излишъкът причинява неправилно преразпределение на мазнините - горната половина на тялото, лицето, раменете наддават на тегло, а долната половина и краката губят тегло. Увеличаването на хормона на стреса води до прекомерна мазнина и изтъняване на дермата, подпухналост, лошо заздравяване, загуба на коса и чупливост;

- допамин - хормон на радостта, намалява с възрастта, което причинява заболявания, сенилни промени и заболявания. Липсата провокира летаргия, прегъване, намалена изражение на лицето, пластичност, скованост на движенията;

- инсулин - глюкозният показател, рискът от захарен диабет и неговите усложнения (сърдечни заболявания, кръвоносни съдове и неправилно хранене на кожата) зависят от него. Проявява се с повишена пигментация, намаляване на всички защитни механизми, възпалителни процеси и лошо заздравяване. В тежки случаи съществува риск от некроза на кожата на краката.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X