Напишете дума/думи за търсене

Типовете кожа - как да ги разпознаем

Много от нас редовно изпадат в дилемата за бяла или за декоративна козметика си струва да се инвестират повече средства. Специалистите съветват при възможност винаги да се подбира качествена козметика, но ако трябва да избирате, то бялата си заслужава повече. По-важният въпрос обаче е не цената, а способността ви да подберете продукт, който съответства на вашата кожа. За целта ви предлагаме мини пътеводител по типовете кожа.

Суха кожа

Ако след измиване усещате кожата опъната, а след като нанесете крем чувствате облекчение, значи принадлежите към този тип. До около 30 тази кожа изглежда перфектно, но след това започват да се появяват бръчки, лющене и загуба на еластичност. В състава на бялата козметика за суха кожа трябва задължително да влизат колаген, хиалуронова киселина и еластин.


Мазна кожа

Тя е склонна към поява на акне, черни точки и неприятна лъскавина. Плюсовете са, че бръчките се появяват по-рядко и по-късно, а при правилно отношение до 35 – 40 години изглежда чудесно. Кремовете за мазна кожа е добре да съдържат лайка, невен и бял равнец.

Внимание

Имайте предвид, че обикновено с климатичните промени се променя и „поведението” на кожата ви – през зимата проявява признаци на сухост и това е знак, че трябва да смените и крема си за лице.

Комбинирана кожа

Ако забелязвате, че зоните на челото, около носа и под долната устна блестят и изглеждат мазни, а около очите е суха, значи имате смесен тип кожа. Бялата козметика, която е подходяща за вас, трябва да съдържа противовъзпалитени вещества – лайка, градински чай, живовляк. По-сложният вариант е да използвате различни средства за различните участъци от лицето.

Съвет: Ако имате комбинирана кожа, използвайте кремове само с натурални масла – от кардамон, карите или сусамово – тъй като минералните масла запушват порите.


Нормална кожа

Цветът на лицето ви е равен, след измиване не усещате стягане, няма мазен блясък – значи принадлежите към най-щастливия, но рядко срещан тип кожа, нормалната. За нея е достатъчно редовното почистване и хидратация.

Избор на бяла козметика за проблемна кожа (мазна, комбинирана)

Най-важното е да подбирате средства с знак „неутрално ph” – те ще поддържат естествения баланс, ще излекуват възпаленията и ще матират кожата. Кремовете за проблемна кожа трябва да съдържат масло от чаено дърво, иглика, лавандула, каолин, витамини F, E, C, B6.

Съвет: Когато купувате козметика с минерали от Мъртво море, обърнете внимание на страната производител. С Мъртво море граничат само две държави – Израел и Йордания.

Как да изберете крем за зряла кожа

Най-важното тук е овлажняването, защото остаряването на практика е изсъхване. Хиалуроновата киселина поддържа водния баланс, добре действа и зехтинът. Ретиноидите (производни на витамин А) доказано се борят с бръчките и гарантират младежки вид.

Не забравяйте, че кожата е огледало на целия организъм – на състоянието й влияе храната, която консумираме, въздухът, който дишаме, и дори мислите, които минават през ума ни. Затова начинът на живот е много по-важен от марката крем.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X