Напишете дума/думи за търсене

Юрий Ковачев: Зеленчуците дават енергия, но напрягат тялото

Уж февруари е като всички останали, а всеки втори човек се оплаква от потиснато настроение и липса на желание за каквото и да е. Нормално е, казват психолозите,през зимата да ни е меланхолично и апатично. Каква е причината и как да се справим с това състояние, обяснява Юрий Ковачев, преподавател по аюрведично хранене и готвене.

Юрий, каква е причината през февруари да ни е стегната душата?

Отсъствието на слънце може да доведе до усещането, че липсва и радост. Думата „радост“ има санскритски корени. „ра“ обозначава слънцето, а „дадати“ е даване. Това прави слънцето – дава ни радост в живота. Ние знаем много добре, че като има поредица от облачни, мрачни дни, след това само с появата му, ставаме по-оптимистично настроени.

Може да дойде от храната усещането за топлина, уют, оптимизъм?

Има храни, които носят позитивна енергия и такива, които не носят. За наше съжаление българите използват твърде много консервирана храна през зимата. Тя, както фабрично приготвената и полуфабрикатната, носи негативна енергия за организма. Такава носи и храната, приготвена от предния ден, особено ако се претопля. В рамките на 3 часа след сготвянето, дори при термична обработка, ястието носи своята позитивна енергия. След това се променя. Един от признаците, че се храним с неправилна храна е, когато имаме усещане за тежест в стомаха. И ако съчетаем няколко неща – неподходяща храна, преяждане и зимното време, което предразполага към негативни настроения, ставаме по-уязвими.

Каква храна е добре да ядем през зимата за повече усмивки и енергия?

По-добре е да приемаме пресни продукти вместо консервирани, дори да са оранжерийни. Но в аюрведа салатите заемат минимален дял от храненето. Те имат охлаждаща, лунна природа. Суровоядството не се приветства. За да бъдат смлени суровите зеленчуци, е нужно да имаме добро храносмилане, а много хора го нямат. От една страна чрез суровите зеленчуци може да си подобрим храносмилането. Това може да стане, ако спазваме диета с подбрани за нас продукти за определен период от време. Желателно е да се случи лятото, когато слънчевата активност помага нашето храносмилане да е по-активно. Суровите зеленчуци имат качество, наречено раджас – на силната енергия и емоция. Така че зеленчуците дават енергия, но и напрегнатост на тялото и ума. Затова вегетарианците може да проявят специфична нахъсаност, склонност да налагат своите идеи и виждания твърде активно. На фино психологическо ниво наблягането на зеленчуци създава предпоставка за разкъсване на взаимоотношенията. А правилното вегетарианство трябва да поражда състрадателност, разбиране, съпричастност, мекота.

Какви салати съветвате да си правим?

Най-добре е да се възползваме от продуктите, които ни дават късната есен и зимата – червено цвекло, моркови, различни видове репи, но внимавайте, защото последните образуват газове. Затова е добре да се съчетаят с газогонни продукти като кориандър и анасон. Образуването на газове се потиска, ако салатата е полята със зехтин. А овкусяването й може да е със стрит кимион, черен пипер, резене.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X