Напишете дума/думи за търсене

Открийте древната Аюрведа в наши дни

Какво е Аюрведа

Аюрведа е древноизточна медицина с корени от Индия, която е на близо 5000 г.

В буквален превод от санскрит Аюрведа носи значението “наука за живота”.

Съхранила през всичките тези столетия познанието за пълноценен и дълъг живот на индийските мъдреци, в наши дни тя вече е широко разпространена не само в азиатската част на света, но и на запад.

Характерно за аюрведичното лечение е природният и холистичен подход; тя ни учи как да лекуваме и поддържаме тялото и душата, така че да постигнем една цялостна вътрешна хармония.

Как лекува Аюрведа

Аюрведичното познание е било съхранено в древните свещени текстове “сутри”, които описвали видовете болести, препоръки за лечение, лечебни средства и тн. Тези текстове са били като днешните медицински учебници, а впечатляващото е, че преди толкова хиляди години аюрведите са били със завидни медицински познания - правели са дори присаждане на органи и операция на очи.

Друг любопитен факт е, че толкова назад във времето Аюрведа е познавала аналогични на днешната алопатична медицина направления, т.нар. 8 клона на медицината в Аюрведа.

Те са следните:

- Кая Чикитса - която се занимава с общите заболявания в тялото, аналогично на днешните “Вътрешни болести”;

- Шалия Чикитса - тук се включва областта на хирургията и всичко, което е свързано с нея - инструменти, процедури, описание на самите манипулации;

- Урдванга Чикитса - аналогия на модерното “Уши, нос, гърло”, обхващаща всички заболявания, свързани с главата и врата;

- Дамшитра Чикитса - този клон е свързан с токсикологичните натравяния;

- Вришия Чикитса - клон, свързан с репродуктивното здраве;

X