Напишете дума/думи за търсене

Огнян Методиев: Шатавари повишава плодовитостта и при двата пола

Натоварени с безброй задачи, вечно умислени, ние забравяме за красотата, флирта, губим желание за интимност. Добре е, че има хранителни продукти и билки, които може да ни помогнат да отслабнем, да се подмладим, разкрасим, да получим прилив на енергия и да повишим желанието си за интимен живот. Кои са те обяснява специалистът по аюрведа билки и продукти Огнян Методиев. Той разкрива и какво може да повиши плодовитостта при мъжете.

Как аюрведа и принципите застъпени в храненето на тази природна медицина помагат в живота?

„Аюр“ значи живот, „веда“ е знание, и затова аюрведа означава „знание за живота“. Целта на тази холистична медицина е да прекрати страданията и болестите у хората.

Аюрведа обяснява, че е много важно кога се храним, колко пъти го правим, и едва на трето място идва това, което слагаме в уста. Закуската е най-добре да се приема между 10 и 14 часа. Преди 10 часа може да се пие чай и да се изяде плод при силен глад. Според аюрведа тежки закуски и храни, които утежняват храносмилането преди 10 часа, са противопоказни. Както сутрин слънцето не е в апогея си, така и храносмилателният огън е по-нисък, не може да смели добре погълнатото, и се получават шлаки и отлагания.

Закуската може да е в 10-10.30 часа, като е добре тя да е претърпяла термична обработка. Сутрин е подходящо да се ядат варива – каша от елда, бобената храна мунг дал…

Какъв да е обядът?

По обед храносмилателният огън е най-силен. Може да си позволим да хапнем салата. Ако обядът е обилен, е добре след това да имаме двигателна активност – да направим минимум 1000 крачки. Добре е следобед да няма допълнителни похапвания, за да не се трупат излишни килограми.

Важно е вечерята да е преди 18 часа. Тогава храносмилателният огън е малко и затова не бива да се ядат сурови плодове или зеленчуци, за разграждането на които е нужно повече енергия. Когато се храним късно, натоварваме черния ни дроб. Ако се нахраним по-рано, като легнем да спим, той ще детоксикира успешно нашия организъм.

Как да отслабнем?

Най-добре е да стартираме процеса на отслабване сутрин с гореща вода с мед. Медът повишава храносмилателния огън, вдига енергията и ускорява метаболизма. Горещата вода помага за елиминиране на мазнините от организма.

За отслабване помагат аюрведа продуктите, които съдържат гугул, както и тези в комбинация с черен пипер, джинджифил. Гугул е смола, която се извлича по специална технология от стъблото на растение подобно на тамяновото дърво. Тя елиминира чувството на фалшив глад, който е породен от стреса в ежедневието. С приема на гугул премахваме причината да пълнеем. Този продукт от природата влияе благотворно върху функцията на щитовидна жлеза. Той също така премахва подаграта, пикочната киселина, лекува артрита.

Какво представлява плодът гарциния камбоджа, който помага за отслабване?

Този натурален продукт изгаря мазнините и ги трансформира в енергия. Гарциния камбоджа е плод, който вирее в тропичния и субтропичния пояс. В помощ е на тези, които целят бърз ефект в отслабването. Добре е да се комбинира с продукти, които съдържат гугул.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X