Напишете дума/думи за търсене

Какво трябва да правим, за да заченем здрави деца

Безплодието се превръща в световен проблем и според учените основна причина за него са стресът и психичното натоварване. Недоспиването, нощният живот, цигарите, алкохолът, умственото изтощение и некачествената храна нарушават баланса на организма ни, влияят на зачеването и протичането на бременността, обясни проф. д-р Аджит Кулкарни, който беше в България по покана на Асоциацията на лекарите хомеопати.

-------

Кой е той

Проф. д-р Аджит Кулкарни е директор на Научно-изследователския институт по хомеопатия в Сатара, Индия. Има 30-годишна практика по хомеопатия, автор е на 5 учебника в областта и е магистър по психология. Написал е също бестселъра "Езикът на тялото".

-----

Сексът за удоволствие и за зачеване са различни неща

По време на гостуването си професорът разказа, че в Индия съществува вековна традиция за създаване на здрави деца, където ортодоксалната медицина се прилага наравно с хомеопатията и древната наука за здравето Аюрведа. Сексът за удоволствие и сексът за зачеване на дете са съвсем различни неща, подчерта индиецът.

Според Аюрведа създаването на човешко същество трябва да е хармоничен процес, следван внимателно и докрай.

Преди да забременее жената, двойката трябва да се подготви, като премине през програма за пречистване на тялото и подмладяване на организма. Целта е да се постигне оптимално ниво на яйцеклетките и сперматозоидите. Двамата трябва да са в отлично здраве и в хармония помежду си преди зачеването. Когато са влюбени и по време на секс, в тялото на мъжа и жената се отделя хормонът окситоцин - изключително важен и за раждането. Той не само предизвиква контракциите на родилката, но и усилва емоционалната й връзка с бебето.

Програма за бъдещи родители

1. Те трябва да променят начина си на живот и 6 месеца преди забременяването да се пазят от стрес и психическо претоварване.

2. Предвижда се специален хранителен режим за жената, пречистване, използване на определени билки, цинк, магнезий, фолиева киселина, желязо, витамини В6 и В12, които са важни за предотвратяване на малформации на плода.

3. Практикуване на йога, медитация и дихателни упражнения.

Какво трябва да знае бъдещата майка според Аюрведа

- За здравето на бъдещото дете е добре бременността да е планирана и желана.

- Забременяването да не става на непознати места.

-Детето ще има качества, свързани с мислите на майка му по време на бременността.

- Бебето може да слуша музика, да усеща емоции.

- Бъдещата майка трябва да се храни с прясна и топла храна, най-добре да е домашно приготвена. Да включва в менюто си стафиди, нар, смокини, зелени листни зеленчуци, мляко, при това ежедневно.

- Да не вдига тежко, да не спи през деня и да не пътува при новолуние. Вечер да спи настрани, а не по гръб.

- Жената да се занимава с приятни неща, да избягва филми с насилие и ужаси.

Мъжете да държат лаптопа по-далече

За мъжете, решили да стават бащи, също има разработена специална програма, тъй като според статистиката импотентността е все по-честа сред тях. Според индийския учен лаптопът е един от виновниците за това. Причината е, че когато лаптопът е в скута или близо до тестисите, той ги затопля и влошава качеството на спермата. Същото се случва и при носене на тесни панталони и джинси.

малък съвет

Преди да решат да станат бащи, на мъжете се препоръчва да пият сутрин горещо мляко с лъжичка шафран (има енергизиращо действие) и да приемат екстракт от билката ашваганда (има я и у нас, действа подмладяващо и срещу стрес).

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X